Expekt

Uppdaterad 18 juli, 2023

UEFA byter namn på Conference League. Den tredje högsta klubblagsturneringen i UEFA:s system, UEFA Europa Conference League, kommer att göra en mindre förändring i sitt namn till säsongen 2024/25. 

Sedan lanseringen av UEFA Europa Conference League in till säsongen 2021/22 så har turneringen blivit en del av vardagen för fotbollsälskare i Europa. Turneringen har fått ett ganska stort genomslag och kryddat tillvaron för många klubblag ute i Europa, däribland svenska lag. Men turneringen är fortsatt inom förändring och Europeiska Fotbollförbundet (UEFA) fortsätter att förbättra turneringen. Nu har förbundet meddelat att man i sin exekutiva kommitté i schweiziska Nyon beslutat att ändra namn på turneringen Conference League.

Det officiella namnet på turneringen har varit ”UEFA Europa Conference League” men från och med säsongen 2024/25 kommer det vara kort och koncist ”UEFA Conference League”.

Den nya tävlingen introducerades under paraplyet ”Europa” i början av den kommersiella cykeln 2021-24 och har snabbt etablerat sig bland en bred publik efter två framgångsrika säsonger. Undersökningar bland fans och kommersiella partners har visat att ett borttagande av ”Europa” från tävlingens namn kommer att möjliggöra ytterligare utveckling som en fristående tävling och denna föreslagna ändring godkändes av UEFA:s exekutiva kommitté. Den kommer att träda i kraft i den nya cykeln, från och med säsongen 2024/25”, skriver UEFA på sin hemsida i samband med beslutet.

UEFA Conference League kommer att fortsätta spelas på torsdagar framöver, precis som UEFA Europa League, där det nu åtminstone kommer att bli något enklare att skilja turneringarna från varandra trots en stark koppling. Detta åtminstone från säsongen 2024/25.