Damernas Champions League 2010 var en av de mest spännande turneringarna i fotbollshistorien. Det var ett år som präglades av intensiva matcher, oväntade vändningar och enastående fotbollsspel. Men när allt kom till kritan, var det ett lag som stod som segrare – Turbine Potsdam.

Turbine Potsdam – Mästarna

Turbine Potsdam, ett framstående lag från Tyskland, vann damernas Champions League 2010. Laget, som är känt för sin starka spelartrupp och taktiska förmåga, visade upp en imponerande prestation genom hela turneringen. De besegrade det franska laget Lyon i finalen efter straffar, vilket säkrade deras andra seger i Champions League.

Turneringens gång

I egenskap av topplag fick Turbine Potsdam skippa kvalspelet och börja redan i knockout-fasen där AZ från Nederländerna besegrades stort i första fasens dubbelmöte. I andra fasen besegrades danska Bröndby för att ta Turbine Potsdam till kvartsfinal mot norska Röa. Där vann tyskorna båda matcherna med 5-0 och avancerade till semifinal. I semifinalen ställdes Potsdam mot Duisburg. Efter förlust i första matchen vanns andra matchen med samma siffror vilket tog mötet till förlängning och sedermera straffar där Turbine Potsdam gick segrande ur striden och tog sig till final.

Finalmatchen

Finalmatchen spelades den 20 maj 2010 på Coliseum Alfonso Pérez i Getafe, Spanien. Turbine Potsdam ställdes mot Lotta Schelins Lyon. Matchen blev mållös efter 90 minuter och ytterligare 30 minuters förlängning och gick till straffar. Där drog Turbine Potsdam det längsta strået och tog hem sin andra Women’s Cup-seger i historien.

Nyckelspelare

Den stora stjärnan i Turbine Potsdam var tyskan Anja Mittag, en spelare som under 2010-talet blev starkt förknippad med sina insatser i Malmö-fotbollen för LB07 som sedan blev FC Rosengård.

Effekten av segern

Efter segern i Champions League 2010 vann Turbine Potsdam aldrig någon mer Europa-titel. Frågan är om det någonsin kommer bli några fler då tysk damfotboll numera domineras av de klubbar som har en stark organisation på herrsidan, såsom Eintracht Frankfurt, Bayern München och VfL Wolfsburg.