Damernas Champions League, officiellt känd som UEFA Women’s Champions League, är en av de mest prestigefyllda turneringarna i damfotboll. Den samlar de bästa klubbarna från hela Europa för att tävla om den åtråvärda titeln. År 2018 var det ingen undantag, med många av de största klubbarna som kämpade för att bli kronade som mästare. Men det var en klubb som stod ut från resten och tog hem titeln – Lyon.

Lyon – Mästare av Damernas Champions League 2018

Olympique Lyonnais, mer känt som Lyon, är en fransk fotbollsklubb som har varit en dominerande kraft i damfotboll under det senaste decenniet. År 2018 fortsatte de att cementera sitt rykte som en av de bästa klubbarna i världen genom att vinna Damernas Champions League.

Lyon hade en imponerande prestation i turneringen, och besegrade några av de bästa klubbarna i Europa på vägen till finalen. De började sin resa i turneringen genom att besegra Medyk Konin från Polen i sextondelsfinalen, följt av en seger över Kazakstans BIIK Kazygurt i åttondelsfinalen. I kvartsfinalen mötte de Barcelona, en av de starkaste klubbarna i damfotboll, men lyckades ändå vinna med en sammanlagd poäng på 3-1.

Finalen mot Wolfsburg

Finalen spelades den 24 maj 2018 på Valeriy Lobanovskyi Stadium i Kiev, Ukraina. Lyon ställdes mot det tyska laget VfL Wolfsburg, som också hade haft en stark prestation i turneringen.

Matchen var intensiv och jämn, med båda lagen som kämpade hårt för att ta ledningen. Efter en mållös första halvlek, tog Wolfsburg ledningen i den 93:e minuten genom Pernille Harder. Men Lyon gav inte upp. De svarade snabbt med ett mål från Amandine Henry i den 98:e minuten, följt av ytterligare två mål från Eugénie Le Sommer och Ada Hegerberg. Segermålet kom från Camille Abily, vilket säkrade Lyons fjärde raka Champions League-titel.

Lyons Dominans

Lyons seger i Damernas Champions League 2018 var en bekräftelse på deras dominans i damfotboll. Det var deras femte titel i turneringen, vilket gör dem till den mest framgångsrika klubben i dess historia. De har också vunnit den franska ligan, Division 1 Féminine, flera gånger, vilket ytterligare bevisar deras styrka och konsistens.

Lyon har en stark trupp med några av de bästa spelarna i världen, inklusive den norska stjärnan Ada Hegerberg, som blev utsedd till turneringens bästa spelare. Deras framgång är ett resultat av deras talang, hårt arbete och dedikation, vilket har gjort dem till ett föredöme för andra klubbar.

Lyons seger i Damernas Champions League 2018 är ett bevis på deras dominans i damfotboll. De har visat att de är en kraft att räkna med, och det kommer att bli intressant att se om de kan fortsätta att dominera i framtiden.

Uppdaterad 6 december, 2023