Viktor Claesson

Viktor Claesson2021-05-06T14:18:49+02:00

Viktor Claesson, yttermittfältaren som tagit sig genom de olika pojklandslagen. Hans stora genombrottsår i landslaget kom 2017. Har sedan dess varit en viktig spelare för landslaget men en hel del skador har gjort att han inte kunnat delta så mycket som vi önskat den senaste åren.

—— Nyheter om Viktor Claesson ——

Viktor Claesson
Viktor ClaessonPosition: Mittfältare
Född: 2 Januari 1992
Längd: 183 cm
Vikt: 79 kg
Klubb: Krasnodar

Klubbkarriär
Viktor Claesson föddes 1992 i staden Värnamo. Det var även i klubben IFK Värnamo som Claesson inledde sin fotbollskarriär, där spelade han tillsammans med den så kallade ”gyllene generationen” i IFK Värnamo. Klubbens P92-lag var något utöver det vanliga och det är sällan en specifik årgång i en sådan klubb får fram så många spelare som blir professionella fotbollsspelare. I den truppen fanns förutom Claesson själv även Simon Thern, Loret Sadiku, Joseph Baffo och Dzenis Kozica spelade alla i samma ungdomslag. Viktor Claesson blev sedan tillsammans med de andra talangerna uppflyttade till IFK Värnamos A-lag när de var 16-år gamla 2008. Tillsammans med andra talanger som klubben fostrade vid samma tidpunkt som Nicklas Hult, Issam Jebali och  Jonathan Ring tog sig IFK Värnamo upp från division ett till superettan. Claesson blev kvar i IFK Värnamo fram till 1 januari, 2012 då han värvades av allsvenska klubben IF Elfsborg. I Elfsborg fick Claesson vara med och vinna SM-guld redan första säsongen i klubben och han blev snabbt en tongivande spelare i laget. Intressen från större klubbar runt om i Europa började även då trilla in och tillslut under 2017 så värvade den ryska storklubben Krasnodar in Viktor Claesson.

I Krasnodar har Viktor Claesson utvecklats till en yttermittfältare av hög kvalitet och flera större klubbar har genom åren visat intresse för att värva Claesson. Men skador den senaste tiden har gjort att blivit kvar i Ryssland och Krasnodar där han nu är en av klubbens viktigaste spelare. Det återstår och se hur länge han blir kvar i klubben eller om någon större europeisk klubb kommer försöka värva Claesson inom den närmaste tiden.

Landslagskarriär
Viktor Claesson har gått den långa vägen via alla pojklandslagen, U21-landslaget och januariturnerna med A-landslaget innan han på allvar slog sig in i A-landslaget 2017. Han blev dock något oväntat petad ur U21-landslaget som vann guldet 2015 då han tidigare varit med under kvalet men när väl EM skulle starta så valde tränaren Håkan Ericsson att inte plocka med Claesson. Det var efter hans övergång till Krasnodar som Viktor på allvar blev en spelare i A-landslaget och under 2017 var han den spelare som fick mest speltid av alla i det svenska landslaget. Sedan 2017 har han när han har varit skadefri alltid varit en del av de svenska trupper som tagits ut och från sin ytterposition på mittfältet har han vuxit ut till en viktig spelare för det svenska landslaget. Claesson stod för tre av Sveriges mål i EM-kvalet till EM 2020, ett mästerskap han dock skulle ha missat på grund av en skada. Men när coronaviruset gjorde att EM flyttades fram till sommaren 2021 så finns det nu istället goda möjligheter att vi kommer få se Viktor Claesson på planen under mästerskapet.

Statistik

Landslag Matcher Mål
A 37 7
U21 20 1
U19 9 3
U17 2 0

Uppdaterad 6 maj, 2021

Till toppen