Expekt

Foto: Bildbyrån

Av de 55 lagen som klev in i EM-kvalet i början av året är det redan nu sex lag som kan se fram emot spel i EM-turneringen nästa sommar. För övriga lag återstår en eller två matcher, där förutsättningarna ser väldigt olika ut. För 28 nationer lever ännu hoppet om att nå en av de 14 kvarvarande direktplatserna. Här har vi summerat läget i samtliga kvalgrupper, samt vilka chanser lagen har att ta sig vidare.

Grupp A
England toppar tabellen med 15 poäng efter 6 matcher och behöver bara en ynka poäng för att säkra sitt avancemang. Laget har två matcher kvar att spela mot Montenegro och Kosovo. Grupptvåan Tjeckien kan med en seger mot Kosovo ta sig vidare till EM. För Kosovo hänger alla deras chanser på just mötet med Tjeckien, där det krävs 3 poäng för att hoppet ska finnas kvar. Bottenlagen Montenegro och Bulgarien kan inte ta någon av direktplatserna i kvalet.

Möjliga EM-kandidater: England, Tjeckien och Kosovo

Grupp B
Ukraina är som gruppetta redan vidare och det kommer i november avgöras om Portugal eller Serbien tar den andra platsen. Portugal har två matcher mot bottenlagen Litauen och Luxemburg kvar, samtidigt som Serbien ska ta sig an Ukraina i den sista omgången. Då Portugal för tillfället har en poäng mer än Serbien kan de ta sig vidare med en match kvar att spela ifall de vinner sitt möte, samtidigt som Serbien förlorar sitt.

Klar för EM 2020: Ukraina
Möjliga EM-kandidater: Portugal och Serbien

Grupp C
Nederländerna och Tyskland delar just nu poängmässigt på tabellens förstaplats, men mycket kan hända under de sista matcherna. Båda lagen ska ta sig an Nordirland, som ligger tre poäng bakom och med segrar i sina matcher har möjligheten att kliva förbi. Båda topp-lagen har dock möten med de redan utslagna lagen kvar där chansen till poäng är höga.

Möjliga EM-kandidater: Nederländerna, Tyskland och Nordirland

Grupp D
Irland och Danmark står på lika många poäng och gruppspelsfinalen den 18 november kan då komma att avgöra vilket av lagen som kommer att toppa tabellen till slut. Danmark har även ett möte kvar med Gibraltar där enkla poäng kan plockas hem. Schweiz ligger endast en poäng bakom och kan med fullpottar i båda sina kvarvarande matcher kliva in i kampen om ett EM-avancemang.

Möjliga EM-kandidater: Irland, Danmark och Schweiz

Grupp E
Kroatien leder gruppen och kan med en seger i sin sista match mot Slovakien säkra en plats. Tabelltvåan Ungern har även de en match kvar att spela och då mot Wales, som trots fjärdeplatsen ännu är med i kampen. Både Slovakien och Wales har dessutom matcher kvar mot bottenlaget Azerbajdzjan där tre poäng kan öka deras möjligheter att gå vidare.

Möjliga EM-kandidater: Kroatien, Ungern, Slovakien och Wales

Grupp F
Spanien är redan klara för EM och under november avgörs det om Sverige kan bli laget som följer med dem till EM. För detta krävs det att man vinner över Rumänien, så är saken klar. Skulle det däremot bli ett oavgjort möte fortsätter det vara jämnt mellan lagen, samtidigt som Norge har möjligheten att klättra ifatt i samband med sin match mot Färöarna. Blir det en svensk förlust måste man vinna mot Färöarna för att avancera, samtidigt som Rumänien blir utan poäng mot Spanien.

Klar för EM 2020: Spanien
Möjliga EM-kandidater: Sverige, Rumänien och Norge

Grupp G
Polen är sedan tidigare EM-klara och fyra av gruppens övriga lag har fortfarande chansen att ansluta till dem. Österrike är laget som har störst chans att avancera, då man vid oavgjort mot Nordmakedonien kommer upp på en poäng som ingen kan passera. På grund av det stora försprånget är det idel segrar som gäller för de övriga laget om de ska ha en möjlighet att nå EM via det vanliga kvalet.

Klar för EM 2020: Polen
Möjliga EM-kandidater: Österrike, Nordmakedonien, Slovenien och Israel

Grupp H
Turkiet och Frankrike ligger fyra poäng före grupptrean Island och kan bli EM-klara redan under första matchen i november. Turkiet behöver bara en poäng i matchen mot Island för att bli klara, samtidigt om en seger i den matchen även kan ta Frankrike vidare. Laget kan även på egen hand säkra sitt avancemang genom att besegra Moldavien. För Islands del krävs det två raka vinster för att gå vidare.

Möjliga EM-kandidater: Turkiet, Frankrike och Island

Grupp I
I och med Belgien och Rysslands stora försprång i tabellen är det inget annat lag som kan passera dem poängmässigt.

Klar för EM 2020: Belgien och Ryssland

Grupp J
Italien har redan säkrat gruppsegern och den första EM-platsen. Finland har som grupptvåa fem poäng mer än både Armenien och Bosnien & Hercegovina och kan därmed stänga gruppen i och med en vinst mot Liechtenstein. Båda de andra lagen har möten med Italien kvar, vilket gör att det blir svårt för lagen att få med sig totalt sex poäng ifrån november-matcherna.

Klar för EM 2020: Italien
Möjliga EM-kandidater: Finland, Bosnien & Hercegovina och Armenien

>> Här kan du se de aktuella tabellerna för grupperna

Uppdaterad 10 oktober, 2022