Expekt

Europa League, tidigare känd som UEFA-cupen, är en av de mest prestigefyllda fotbollsturneringarna på kontinenten. Turneringen har sett deltagande från några av de mest framstående klubbarna i Europa, inklusive flera lag från Sverige. Dessa svenska lag har kämpat tappert mot toppklubbar från hela Europa, och vissa har till och med lyckats nå långt i turneringen. I denna artikel kommer vi att undersöka vilka svenska lag som har spelat i Europa League.

IFK Göteborg

IFK Göteborg är ett av de mest framstående svenska lagen som har spelat i Europa League. Klubben, som grundades 1904, har en rik historia i europeisk fotboll. De har deltagit i Europa League (Uefa-Cupen) flera gånger och har till och med vunnit turneringen två gånger, 1982 och 1987. Dessa segrar gör IFK Göteborg till det enda svenska laget som har vunnit en stor europeisk turnering.

Malmö FF

Malmö FF, en annan av Sveriges mest framstående klubbar, har också deltagit i Europa League flera gånger. Klubben, som grundades 1910, har en lång historia av framgång i svensk fotboll och har lyckats överföra denna framgång till den europeiska scenen. Malmö FF:s bästa prestation i Europa League kom säsongen 2019/2020 då de nådde sextondelsfinal men under namnet Uefacupen tog man sig också vidare till slutspelsomgångar under flera års tid, då ett annat system var ritat i Uefacupen/Europa League.

AIK

AIK, som grundades 1891, är en av de äldsta och mest framstående klubbarna i Sverige. De har deltagit i Europa League flera gånger, med deras bästa prestation kommande säsongen 2012/2013 då de nådde gruppspelet.

Östersunds FK

Östersunds FK, en relativt ung klubb jämfört med de andra på denna lista, chockade fotbollsvärlden när de kvalificerade sig för Europa League 2017/2018. De nådde sextondelsfinal och besegrade storklubben Arsenal på bortaplan, vilket var en enorm bedrift för klubben. Men i och med Arsenals seger i Östersund en vecka tidigare så slutade resan för Daniel Kindberg, Graham Potter, Ken Sema, Saman Ghoddos och det övriga ÖFK-laget.

Övriga lag

Flera andra svenska lag har också deltagit i Europa League, inklusive Hammarby IF, BK Häcken och IF Elfsborg, för att nämna några. Dessa lag har alla visat att svensk fotboll kan konkurrera på den europeiska scenen och har gett fansen många minnesvärda ögonblick genom åren. Elfsborg är det svenska lag som spelat flest kval eller gruppspel i Europa League och Uefacupen med 15 framträdanden.

Totalt har 24 svenska lag spelat i Europa genom åren, däribland Djurgårdens IF, Västra Frölunda IF, IF Brommapojkarna, Åtvidabergs FF, GAIS, Östers IF, Landskrona BoIS, IK Brage, Kalmar FF, IFK Norrköping, Örgryte IS, Örebro SK, Trelleborgs FF, Helsingborgs IF, Halmstads BK, Gefle IF som alla på något sätt varit med i Europa League eller Uefa-cupen via kvalspel, gruppspel eller omgångsspel som det var tidigare.

Uppdaterad 30 november, 2023