Expekt

Europa League, tidigare känd som UEFA-cupen, är en av de mest prestigefyllda fotbollsturneringarna i världen. Det är en arena där de bästa klubbarna från hela Europa tävlar om äran att bli krönta som bland kontinentens bästa. Men vilka svenskar har haft äran att lyfta denna åtråvärda trofé? Låt oss ta en titt på de svenska spelare som har lyckats vinna Europa League.

Tomas Brolin

År 1995, precis efter det stora genombrottet under VM 94, vann Tomas Brolin Uefa-cupen med sitt Parma från Italien. Brolin spelade dock inte en minut i någon av finalmatcherna mot Juventus och fick istället se Dino Baggio bli avgörande med ett varsitt mål i varsin finalmatch.

Blåvitt 1982 och 1987

Under tränarna Sven-Göran Eriksson (1982) och Gunder Bengtsson (1987) tog IFK Göteborg hem Uefacupen vid två tillfällen under 1980-talet och visst fanns det en drös svenskar i de trupperna, eller ja: nästan enbart svenskar. Några noterbara namn som vann båda tillfällena är Thomas Wernersson, Glenn Hysén och Stig Fredriksson. Andra noterbara namn från kullarna är Glenn Strömberg, Dan Corneliusson, Torbjörn Nilsson, Roland Nilsson och Peter Larsson.

Stefan Pettersson

Den nuvarande landslagschefen Stefan Pettersson har vunnit Uefacupen två gånger. Första gången med IFK Göteborg 1987 och sedan en andra gång med nederländska Ajax 1992. Han gjorde ett straffmål i en av Ajax dubbla finalmatcher år 1992 och var en viktig del av segern och Ajax storhetstid i övrigt.

Zlatan Ibrahimović

Zlatan Ibrahimović är kanske den mest kända svenska spelaren som har vunnit Europa League. Han gjorde detta under säsongen 2016/2017 när han spelade för det engelska laget Manchester United. Trots att han missade finalen på grund av en knäskada, bidrog Ibrahimović starkt till Manchester Uniteds framgång i turneringen genom att göra fem mål på vägen till finalen, en finalmatch som spelades på Friends Arena i Solna.

En annan svensk som vunnit Uefacupen/Europa League är Johan Elmander med Feyenoord år 2002. Svenska spelare har alltså haft framgångar i Europa League. Från IFK Göteborgs framgångar på 80-talet, till Zlatan Ibrahimović triumf med Manchester United 2016/2017, har svenska spelare visat att de kan konkurrera med de bästa i Europa. Medan vi ser fram emot framtida turneringar, kan vi bara hoppas att fler svenska spelare kommer att få chansen att lägga till sina namn till denna prestigefyllda lista.