Expekt

Både Turkiet och Portugal stod på tre poäng efter sina respektive premiärmatcher när de möttes på lördagskvällen på Signal Iduna Park i Dortmund. Portugal visade dock upp att de håller en högre nivå och vann matchen med 3-0.

Den tyske domaren Felix Zwayer blåste igång matchen, och Portugal tog omedelbart initiativet med ett anfall där Cristiano Ronaldo fick till ett volleyavslut, som dock blev tamt och rakt på Turkiets målvakt Bayindir.

Turkiet kontrade dock snabbt och fick en hörna, men Portugals Cancelo var först på plats och rensade undan. Turkiska supportrar på läktarna visade tydligt sitt stöd, vilket märktes genom högljudda burop varje gång Portugal hade bollen.

Matchen kändes till en början ganska öppen med anfall från båda håll, trots att Portugal ligger på sjätte plats på FIFA världsrankning medan Turkiet är på plats 42. Pressen från Portugal ökade dock successivt och det stressade det turkiska laget alltmer, men det dröjde till den 21 minuten innan Portugal lyckades bryta dödläget. Leao spelade till Mendes, som skickade in ett fint inspel till Silva. Helt omarkerad kunde Silva enkelt sätta bollen i mål. Detta mål lyfte Portugal ytterligare och de fick ett jätteläge kort därefter när Fernandes sköt över mål.

Turkiets Abdulkerim Bardakci fick matchens första gula kort efter en vårdslös tackling, vilket innebär att han missar nästa match mot Tjeckien. Kort därpå inträffade en stor tabbe från Turkiets sida. Samet Akaydin skulle passa bak till Bayindir, som rusade ut, men passningen blev helt felriktad och bollen gick i mål. Ett självmål som satte Turkiet i ett ännu svårare läge.

Matchen första halvlek var intensiv och hetsig, med flera gula kort utdelade. Rafael Leao fick ett gult kort för filmning, vilket blev hans andra varning för filmning i detta EM, vilket innebär att han missar nästa match. Akaydin varnades för en vårdslös tackling, och när Bardakci klagade på domslutet delade domare Zwayer ut ännu ett kort. Joao Palhinha fick också en varning för att ha stoppat ett turkiskt anfall.

Första halvlek avslutades med en portugisisk ledning på 2-0.

Andra halvlek

Portugal gjorde två byten i paus medan Turkiet genomförde ett. Inledningen av andra halvlek var dock något trevande från båda lagen. Turkiet skapade en chans när Yazici fick bollen utanför straffområdet och sköt från distans, men Portugals målvakt Costa räddade enkelt.

Kort därefter fick Cristiano Ronaldo en fin djupledsboll där han kom fri med målvakten, men valde att vara osjälvisk och passade till Fernandes som enkelt kunde sätta 3-0.

I 59:e minuten gjorde Turkiet ytterligare två byten i hopp om att vända matchen, men det var tydligt att Portugal hade ett övertag. Med en bekväm 3-0-ledning spelade portugiserna inte lika offensivt och verkade nöjda med sitt försprång. Det sista turkiska bytet kom efter att Akaydin skadat sig. Han höll sig på sidan av magen och haltade ut. Turkiet fick nya chanser genom sin sjunde och åttonde hörna, men lyckades inte omsätta dessa till mål.

De sista 45 minuterna av matchen var betydligt mer händelselösa, men Portugal kunde ändå säkra en slutspelsplats efter 3-0 resultatet.

Turkiet – Portugal 0-3 (0-2)

‘21 0-1 Bernardo Silva
‘28 0-2 Samet Akaydin (självmål)
‘55 0-3 Bruno Fernandes

Uppdaterad 22 juni, 2024