Expekt

Europa League, tidigare känd som UEFA-cupen, är en av de mest prestigefyllda fotbollsturneringarna i Europa. Turneringen har arrangerats årligen sedan 1971 av UEFA och deltar av klubblag från hela Europa. År 1985 var inget undantag, och turneringen såg en intensiv konkurrens mellan några av de bästa fotbollsklubbarna på kontinenten. Men det var Real Madrid från Spanien som stod som segrare det året.

Real Madrids väg till finalen

Real Madrid, en av de mest framstående klubbarna i europeisk fotboll, hade en stark säsong 1984-85. Laget, under ledning av tränaren Luis Molowny, visade upp en imponerande prestation genom hela turneringen. I kvartsfinalen mötte de österrikiska klubben Rapid Wien och vann med en sammanlagd poäng på 3-1. I semifinalen ställdes de mot ungerska klubben Videoton, där de vann med en sammanlagd poäng på 3-2.

Finalen mot Videoton

Finalen i UEFA-cupen 1985 spelades över två matcher, den första den 8 maj på Santiago Bernabéu Stadium i Madrid, Spanien, och den andra den 22 maj på Sóstói Stadion i Székesfehérvár, Ungern. Real Madrid vann den första matchen med 3-0, med mål från Jorge Valdano, Carlos Santillana och Míchel. I den andra matchen lyckades Videoton göra två mål, men det var inte tillräckligt för att övervinna Real Madrids fördel. Den sammanlagda poängen blev 3-2 till Real Madrid, vilket gjorde dem till mästare i UEFA-cupen 1985.

Real Madrids spelare och prestationer

Real Madrids framgång i UEFA-cupen 1985 kan tillskrivas deras starka laguppställning och effektiva spelstrategi. Spelare som Emilio Butragueño, Míchel, Jorge Valdano och Carlos Santillana var avgörande för lagets framgång. Butragueño och Míchel var särskilt framstående, med sina mål och assist som bidrog till lagets seger. I målet stod Francisco Buyo, som gjorde flera viktiga räddningar under turneringen.

Real Madrids seger i UEFA-cupen 1985 var deras andra seger i turneringen, efter att ha vunnit för första gången 1984. Det markerade också en period av framgång för klubben i europeisk fotboll, eftersom de fortsatte att vinna UEFA-cupen igen 1986. Deras framgång i turneringen etablerade dem som en av de mest framgångsrika klubbarna i Europa, och cementerade deras rykte som en kraft att räkna med i europeisk fotboll.