Andreas Granqvist

Andreas Granqvist2021-09-03T10:44:24+02:00

Expekt

Andreas Granqvist, lagkapten för det svenska landslaget sedan 2016. Har varit grundpelaren i det svenska försvaret under flera år. Det var i kvalet inför VM-2018 och i VM-2018 som Granqvist klev fram på allvar och vann många svenskars hjärtan.

—— Nyheter om Andreas Granqvist ——

Andreas Granqvist
Andreas GranqvistPosition: Försvarare
Född: 16 April 1985
Längd: 192 cm
Vikt: 85 kg
Klubb: Helsingborg

Klubbkarriär
Andreas Granqvist inledde sin karriär i Påarps IF innan han 1999 som juniorspelare blev värvad av Helsingborgs IF. Granqvist blev Helsingborg trogen tills han var 22 år och proffsäventyr i England väntade. Wigan blev klubben och där blev det ingen supersuccé utan han blev under sin andra säsong utlånad tillbaka till Helsingborg. 2008 blev det istället en flytt till holländska Groningen. Där fick proffskarriären fart och han blev kvar i Holland under tre säsonger. 2011 var det återigen dags att packa väskorna och flytta mer söderut. Italienska klubben Genoa väntade för Granqvist. Andreas blev snabbt en startspelare och en publikfavorit hos den Italienska klubben. Men efter två säsonger i Italien blev det en flytt österut och Ryska Krasnodar. Granqvist blev kvar i Krasnodar mellan åren 2013 och 2018, han var hela tiden en given startspelare. Klubben gav honom även ett erbjudande för att få honom att stanna när han bestämt sig för att det var dags att flytta hem. Andreas nappade inte på detta och efter VM 2018 slöt han cirkeln och skrev på för Helsingborgs IF. Där är tanken att han ska vara både spelare och Sportchef under en period. För att framöver när karriären är över, bli sportchef i Helsingborg.

Landslagskarriär
Granqvist debuterade i landslaget redan 2006, han blev då inbytt i en träningsmatch mot Jordanien. Han blev då inbytt mot Olof Mellberg som blev utbytt, samma Mellberg var även den som var bidragande vid Granqvist:s första landslagsmål. Olof blev utvisad i matchen mot San Marino 2010. Andreas blev då inbytt och senare målskytt. Granqvist har sedan debuten i landslaget varit med vid flera EM och VM mästerskap med landslaget. Det var i kvalet till VM 2018, men även under VM som han fick glänsa som mest. Granqvist gjord ett fantastiskt kval och mästerskap och blev hyllad stort för sina insatser. Granqvist blev även tilldelad guldbollen för sina insatser under 2017.  Andreas har spelat totalt 85 landskamper för Sverige, han är 34 år gammal fortfarande lagkapten och en  startspelare i Janne Anderssons landslagstrupp.

Statistik

Landslag Matcher Mål
A 85 9
U21 26 0

Uppdaterad 3 september, 2021

Till toppen