Expekt

EM går nu in i den sista fasen av gruppspelet, där det dagligen kommer bli nya lag klara för kvartsfinal. Tre platser är redan nu fyllda och här summerar vi vilka chanser de övriga lagen har

Grupp A

Värdnationen England är redan nu garanterade ett avancemang efter två raka vinster. Deras match mot Nordirland blir obetydlig för tabellen, då jumboplacerade laget inte kan passera varken Österrike eller Norge. Matchen mellan dessa två lag blir en direkt avgörande, där segraren avancerar. Skulle mötet sluta oavgjort har Österrike en fördel sett till målskillnaden i hela gruppspelet.

Matcher kvar att spela

  • Fredag 15 juli kl. 21:00 Österrike-Norge
  • Fredag 15 juli kl. 21:00 Nordirland-England

Kan vinna gruppen: England
Kan bli grupptvåa: Österrike och Norge

Grupp B

Även i grupp B är saken redan klar, där Tyskland intar förstaplatsen efter två raka segrar. Våra grannar Finland får i sin tur se sitt EM-äventyr som över, så man inte kan slå sig in i kampen om gruppens andraplats. För Spanien och Danmark blir mötet mellan lagen direkt avgörande, där Spanien har en fördel i målskillnaden om mötet skulle sluta oavgjort.

Matcher kvar att spela

  • Lördag 16 juli kl 21:00 Finland-Tyskland
  • Lördag 16 juli kl 21:00 Danmark-Spanien

Kan vinna gruppen: Tyskland
Kan bli grupptvåa: Danmark eller Spanien

Grupp C

Sveriges grupp är den som är klart mest öppen inför den sista matchomgången. I grund och botten kan alla fyra lag nå slutspelet! Om Schweiz och Portugal skulle vinna de två sista matcherna hamnar alla lag på samma poäng och det blir den totala målskillnaden som avgör lagens placeringar i tabellen.

Matcher kvar att spela

  • Söndag 17 juli kl 18:00 Sverige-Portugal
  • Söndag 17 juli kl 18:00 Schweiz-Nederländerna

Kan vinna gruppen: Sverige, Nederländerna, Schweiz och Portugal
Kan bli grupptvåa: Sverige, Nederländerna, Schweiz och Portugal

Grupp D

Frankrike är redan nu klara som vinnare i grupp D, men för de övriga lagen finns ännu en chans att ta sig vidare. Om Frankrike vinner mot Island samtidigt som den andra matchen slutar oavgjort hamnar tre lag på två poäng och då är det den totala målskillnaden som avgör placeringen i tabellen (då de alla spelat oavgjort mot varandra i detta scenario). Mest troligt är dock att vinnaren mellan Belgien och Italien blir det lag som avancerar.

Matcher kvar att spela

  • Måndag 18 juli kl 21:00 Italien-Belgien
  • Måndag 18 juli kl 21:00 Island-Frankrike

Kan vinna gruppen: Frankrike
Kan bli grupptvåa: Island, Belgien och Italien

Uppdaterad 15 juli, 2022