Expekt

Planstormningar, dåligt uppförande och allmän oordning på läktarna har varit en följetong genom hela det pågående mästerskapet, där flera lag blivit bötfällda för hur deras supportrar uppfört sig i samband med matcherna. Men det finns även situationer på planen som krävt mer än ett rött kort för att bestraffa. Vi summerar alla bestraffningar som Europeiska Fotbollsförbundet delat ut under EM i Tyskland.

Böter och bestraffningar som delades ut under EM-gruppspelet

Totalt var det fyra matcher som hamnade under UEFA:s lupp och bedömdes på nytt efter slutsignal.

Italien-Albanien

Albanska fotbollsförbundet åkte på stora böter efter lagets EM-premiär mot Italien, där nationens supportrar störde rejält under matchen. Förutom att planstormning och pyroteknik förekom, så kastades det in föremål på planen samtidigt som provokativa budskap som inte passar på ett idrottsevenemang ska ha visats upp i publiken. Totalt landade summan på närmare 40 000 Euro.

Tyskland-Skottland

Öppningsmatchen mellan hemmanationen Tyskland och Skottland bjöd genast på dramatik och bestraffningar när Skottlands Ryan Porteous stängdes av under resten av gruppspelet. Detta efter en rejäl tackling mot Ilkay Gündogan, som på planen gav honom ett rött kort redan innan paus. Skottland fick därmed spela resten av matchen en man kort, ett möte som man förlorade med 1-5.

Utöver detta tilldelades skotska fotbollsförbundet böter efter att fansen ska ha kastat in objekt på planen under matchens gång. Dessa uppgick till 5 625 Euro.

Serbien-England

Även i Serbiens premiärmatch mot England förekom dåligt uppförande bland supportrarna. Laget fick efter matchen böta 15 000 Euro efter att deras fans kastat saker in på planen samt visat upp provokativa budskap på läktaren.

Kroatien-Albanien

Även i Albaniens andra gruppspelsmatch åkte laget på bestraffningar. Förutom liknande böter som vid den tidigare matchen (denna gång för pyroteknik, planinvasion och provokativa meddelanden), vilka denna gång uppgick till dryga 47 500 Euro, så åkte spelare Mirlind Daku på bestraffning i form av avstängning vid två matcher. Detta efter att han ska ha sjungit med i hatiska ramsor om Nordmakedonien och Serbien i samband med matchen. Då Albanien åkte ut efter gruppspelet har han fortfarande en match kvar att tjäna av, vilket kommer att ske utanför mästerskapet.

Men det var inte bara Albanien som straffades efter den spännande de 2-2 matchen. Kroatien äkte även de på böter efter att även deras supportrar ska ha kastat in objekt på planen samt avfyrat raketer inne på arenan. Totalt fick laget betala 28 000 Euro för detta.

Pågående utredningar

Även under EM-slutspelet har det förekommit situationer som ser ut att leda till bestraffningar.

England-Slovakien

Den mycket spännande åttondelsfinalen i Gelsenkirchen ledde till bråk på planen efter slutsignal. Men det är inte denna situation som hamnat i centrum för UEFAs disciplinära nämnd. Istället kan det engelska laget åka på böter efter att deras supportrar ska ha använt pyroteknik, samt allmänt stört ordningen på arenan.

Utöver detta öppnades en utredning mot Jude Bellingham efter hans målgest som kunde anses som ”obscena gester” eller ”kränkande och förolämpande beteende”.

Österrike-Turkiet

I den allra sista åttondelsfinalen som spelades under tisdagskvällen hamnade Merih Demiral i blåsväder efter hans segergest i samband med 2-1 målet. Al-Ahli-mittbacken ska ha format handen i en gest som körknippas med högerextremisterna Grå vargarna, någonting som UEFA öppnade en utredning kring redan morgonen därpå.