Expekt

Foto: Bildbyrån

Det är i år 60 år sedan det första Europeiska mästerskapet i fotboll spelades, detta skulle ha firats genom att förlägga EM 2020 runt om i Europa och spelas i 12 olika nationer. Men på grund av den rådande pandemin i världen så har mästerskapet skjutits upp till 2021 så istället för att blicka mot en EM-sommar så väljer vi att blicka tillbaka och titta på tidigare mästerskap och vad passar då inte bättre än att börja med det allra första Europamästerskapet som spelades 1960. 

EM 1960

Värdland: Frankrike
Deltagande nationer: 17
Vinnare: Sovjetunionen

EM 1960 eller Europacupen för landslag som mästerskapet officiellt hette på den här tiden var uppdelat i två olika faser, ett kvalspel där det var dubbelmöten med direktutslagning för att sedan när det var fyra lag kvar spela det riktiga EM som hölls i Frankrike. Så i det officiella mästerskapet deltog endast 4 nationer men 17 nationer var anmälda att delta i mästerskapet. Flera stora nationer framförallt från Västeuropa valde att inte delta dessa nationer var Italien, Västtyskland och England. Sverige deltog inte heller i EM 1960.

Nationerna som deltog i EM 1960 var följande; Frankrike, Norge, Portugal, Spanien, Irland, Tjeckoslovakien, Rumänien, Ungern, Grekland, Turkiet, Österrike, Bulgarien, Sovjetunionen, Danmark, Polen, Östtyskland och Jugoslavien

Den första fasen av EM 1960 som idag skulle ansetts vara EM-kval var utslagsrundorna som började spelas redan i slutet av 1958 men framförallt under 1959 med dubbelmöten där nationerna hade varsin hemmamatch.

Den första rundan som spelades var mellan Irland och Tjeckoslovakien, resterande nationer var direkt kvalificerade för åttondelsfinalerna.

Dubbelmötet mellan Irland och Tjeckoslovakien ägde rum 5 april, 1959 i Dublin och returen spelades 10 maj, 1959 i Bratislava. Irland vann första mötet med 2-0 på hemmaplan i Dublin men Tjeckoslovakien vann returmötet i Bratislava med 4-0 och tog sig därmed vidare på 4-2.

Åttondelsfinalerna (Kvalspel)

Även fast första rundan mellan Irland och Tjeckoslovakien spelades under april och maj 1959 så började några av åttondelsfinalerna att spelas redan 1958.

Sovjetunionen – Ungern 

Detta möte inleddes med att Sovjetunionen spelade på hemmaplan i Moskva 28 september, 1958 en match som Sovjetunionen vann med 3-1. Det var även denna match som hade turneringens högsta publiksiffra med ett åskådarantal på 100 572 personer som såg matchen på Central Lenin Stadium som idag har namnet Luzhniki Stadion och var även spelplats för finalmatchen i VM 2018. Returmötet och hemmamatchen för Ungern som spelades i Budapest skulle dröja nästan exakt ett år tills den spelades, 27 september, 1959 spelades returmötet en match som Sovjetunionen vann med 1-0 och därmed tog sig vidare till kvartsfinalspelet.

Frankrike – Grekland

Även i mötet mellan Frankrike och Grekland så spelades det första mötet mellan lagen 1958, närmare bestämt den 1 oktober i Paris. En match som Frankrike vann med 7-1, returmötet mellan lagen spelades även det under 1958 den 3 december i Aten. De mötet slutade 1-1 och Frankrike tog sig därmed vidare till kvartsfinal.

Rumänien – Turkiet

Den 2 november 1958 spelades det första mötet mellan Rumänien och Turkiet i Bukarest, en match som hemmanationen Rumänien vann med 3-0. Returmötet ägde rum 26 april 1959 i Istanbul där vann Turkiet matchen med 2-0, ett Resultat som dock inte räckte hela vägen utan Rumänien gick vidare med 3-2 totalt.

Jugoslavien – Bulgarien

31 Maj 1959 sparkade den första av två matcherna i dubbelmötet mellan Jugoslavien och Bulgarien igång. Matchen spelades i Belgrad och hemmanationen Jugoslavien vann med 2-0. Returmötet spelades fem månader senare den 25 oktober, 1959 i Bulgariens huvudstad Sofia, matchen slutade 1-1 och därmed tog Jugoslavien sig vidare till kvartsfinal.

Östtyskland – Portugal 

Dubbelmötet mellan Östtyskland och Portugal spelades först i Berlin 21 juni, 1959 för att sedan veckan efter 28 juni, 1959 spela returmötet i Porto i Portugal. Portugal vann första mötet i Berlin med 2-0 och vann sedan även hemmamatchen i Porto med 3-2 och tog sig vidare till kvartsfinal.

Norge – Österrike 

Norge inledde på hemmaplan på Ullevål i Oslo, matchen spelades 20 maj, 1959 men det var bortalaget Österrike som vann matchen med 1-0. Returmötet som spelades senare på hösten, 23 september, 1959 vanns även den av Österrike med 5-2 och Norge var därmed utslagna ur mästerskapet.

Polen – Spanien 

Polen och Spanien var ett dubbelmöte som lockade storpublik både i Polen och i Spanien. Första mötet spelades i polska Chorzow den 28 juni, 1959 inför 71 469 åskådare. Det var tillslut Spanien som gick segrande ur den duellen med 4-2. Även returmötet som spelades 14 oktober, 1959 på Santiago Bernabéu i Madrid lockade storpublik 62 070 personer fick se sitt Spanien vinna med 3-0 och Spanien var därmed vidare till kvartsfinal.

Danmark – Tjeckoslovakien 

Danmark inledde med att spela på hemmaplan på Parken i Köpenhamn och den 23 september, 1959 inför 34 200 åskådare blev första mötet lika, 2-2 slutade matchen. Returmötet som spelades en månad senare den 18 oktober, 1959 i tjeckiska Brno vann dock Tjeckoslovakien med 5-1 och Danmark var utslagna ur turneringen.

Kvartsfinaler (Kvalspel)

Frankrike – Österrike 

Den 13 december, 1959 sparkades kvartsfinalspelet igång när Frankrike tog emot Österrike i franska Colombes, en match som hemmanationen vann med 5-2. Returen som spelades 27 mars, 1960 i Österrikes huvustad Wien vanns även den av fransmännen med 4-2 och Frankrike hade därmed tagit sig till huvudturneringen.

Portugal – Jugoslavien 

Portugal mot Jugoslavien spelades först i Lissabon på Estádio Nacional, den 8 maj, 1960. Det blev seger för hemmanationen Portugal med 2-1, men i returen några veckor senar 22 maj, 1960 så vann Jugoslavien med 5-1 på hemmaplan i Berlin och Jugoslavien hade också kvalificerat sig till huvudturneringen.

Rumänien – Tjeckoslovakien 

Samma dag som returmötet mellan Portugal och Jugoslavien spelades så spelade Rumänien och Tjeckoslovakien sin första match mellan varandra, en match som spelades i Bucharest inför 61 306 åskådare. Matchen vann Tjeckoslovakien med 2-0. Tjeckoslovakien skulle även vinna returmötet på hemmaplan veckan senare den 29 maj, 1960 med 3-0 och med totalt 5-0 kvalificerade sig till huvudturneringen.

Sovjetunionen – Spanien

Spanien vägrade att resa till Sovjetunionen för att spela sin match och valde då att dra sig ur turneringen vilket gjorde att Sovjetunionen fick en gratisplats till huvudturneringen.

Semifinaler (EM 1960)

Fyra nationer hade kvalificerat sig till huvudturneringen som blev EM 1960, efter kvartsfinalerna bestämdes det i vilket av de fyra länderna  som hade tagit sig vidare vart turneringen skulle spelas. Det blev tillslut Frankrike som blev värd för det allra första Europeiska mästerskapet och spelorterna blev Paris och Marseille.

Huvudturneringen pågick i fyra dagar mellan 6 juli och 10 juli. Dubbelmötena mellan nationerna för att ta sig till huvudturneringen hade varit publiksuccéer på flera håll men när turneringen sedan skulle avslutas i Frankrike så uteblev de stora publikmassorna.

Från semifinalerna och framåt så spelades det inte längre dubbelmöten utan det var direkt utslagning som gällde.

Frankrike – Jugoslavien 

Den första semifinalen som spelades på Parc Des Princes i Paris blev en riktig rysare. Jugoslavien tog ledningen med 1-0 efter 11 minuter, men redan minuten senare så kvitterade Frankrike till 1-1. Frankrike gick även upp till 2-1 ledning precis innan paus. Men i andra halvlek sprakade de loss ordentligt. Först utökade Frankrike ledningen till 3-1 efter 53 minuter, men Jugoslavien reducerade snabbt till 3-2 bara två minuter senare. Frankrike fortsatte sedan att utöka sin ledning sju minuter senare när de gjorde 4-2 efter 62 minuter. Men Jugoslavien gav inte upp för det utan kom tillbaka och det med all kraft, I den 75:e matchminuten kom först reduceringen till 4-3 innan Drazan Jerkovic gjorde 4-4 i tre minuter senare och bara minuten efter det gjorde även Jerkovic 5-4 till Jugoslavien. Så på 4 minuter hade Jugoslavien gått från att ligga under med 4-2 till att leda matchen med 5-4. Ett resultat som även stod sig matchen ut och värdnationen Frankrike var därmed utslagna och Jugoslavien klara för EM-final.

Tjeckoslovakien – Sovjetunionen

Samma kväll som Frankrike spelade mot Jugoslavien så spelades den andra semifinal matchen mellan Tjeckoslovakien och Sovjetunionen i Marseille, här blev det inte lika dramatiskt som i den andra semifinalen utan Sovjetunionen kunde vinna matchen komfortabelt med 3-0 och nu väntade final mellan Jugoslavien och Sovjetunionen.

Final och match om tredjepris (EM 1960)

På den här tiden när EM spelades och fram till EM 1980 så spelades det även en match om tredjepris i turneringen, detta har sedan tagits bort och nu för tiden får lagen som förlorar i semifinalen dela på tredjeplatsen.

Match om tredjepris

Tjeckoslovakien – Frankrike 

Tredjeprismatchen spelades den 9 juni, 1960 i Marseille och trots att värdnationen Frankrike var inblandad i medaljmatchen så lockade den här matchen inte mer än 9 438 åskådare. De som väl tog sig dit fick även se värdnationen förlora med 2-0 och Tjeckoslovakien tog tredjeplatsen och fick åka hem med en bronsmedalj.

Finalen

Sovjetunionen – Jugoslavien

Så den 10 juni, 1960 var det så äntligen dags för den allra första EM-finalen i fotboll. Matchen spelades i Paris och trots att det var en EM-final så lockades inte fransmännen allt för mycket av detta och publiksiffran blev tillslut 17 966 åskådare till EM-finalen, en svag publiksiffra om man ser till hur mycket folk matcherna under kvalspelet hade lockat i andra nationer.

Det blev en jämn match mellan två lag som hade stor respekt för varandra. Matchen slutade 1-1 efter ordinarie tid och förlängning väntade. I förlängningen klev sedan Viktor Poneldelnik fram och avgjorde matchen efter 113 minuter. Sovjetunionen hade vunnit EM-finalen med 2-1 och var därmed historiska första Europeiska mästare i fotboll.

  1. Sovjetunionen
  2. Jugoslavien
  3. Tjeckoslovakien
  4. Frankrike

Artikeln är skriven av:

Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
miguel@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här

Uppdaterad 16 april, 2020