Uppdaterad 21 april, 2020

Foto: Bildbyrån

Europamästerskapet 1992, en återblick 28 år tillbaka i tiden, även en återblick till när Sverige senast anordnade ett stort mästerskap på herrsidan i fotboll. EM 1992 var ett annorlunda mästerskap sätt till att Jugoslavien som redan hade kvalificerat sig för mästerskapet blev uteslutna pågrund av inbördeskriget. Även Sovjetunionen som hade upplösts under vintern 1991 skulle ha deltagit men deltog nu istället som Oberoende Staters samväldes herrlandslag. Tyskland ställde även upp för första gången som ett enat land i ett europamästerskap.

EM 1992

Värdland: Sverige
Deltagande nationer: 8
Vinnare: Danmark
Skyttekung: 3 Mål – Henrik Larsen (Danmark), Karl-Heinz Riedle (Tyskland), Dennis Bergkamp (Nederländerna) och Tomas Brolin (Sverige)

EM 1992 och turen hade kommit till Sveriges att stå värd för en stor internationell fotbollsturnering på herrsidan, det var första gången sedan 1958. Det är också den senaste gången Sverige har varit värd för ett fotbollsmästerskap för herrar.

I och med att Sverige var värdnation så blev Sverige även direktkvalificerade till mästerskapet. EM 1992 var även Sveriges debutmästerskap i EM då Sverige aldrig tidigare hade lyckats kvala in till turneringen.

Totalt deltog åtta nationer och turneringen spelades med två grupper med fyra lag i varje sedan väntade semifinal och en finalmatch.

Nationerna som deltog i EM 1992 var Sverige, Danmark, Frankrike, England i grupp A och Nederländerna, Tyskland, Skottland och Oberoende Staters Samvälde (fd Sovjetunionen) i Grupp B

EM 1992 spelades i fyra olika städer i Sverige och spelplatserna var Idrottsparken i Norrköping, Malmö Stadion i Malmö, Ullevi i Göteborg och Råsunda i Stockholm. Finalen spelades på Ullevi.

EM hade inte ens startat innan Jugoslavien blev uteslutna ur turneringen detta på grund av kriget som pågick i forna Jugoslavien. Danmark som hade slutat tvåa i samma kvalgrupp fick då överta deras plats i mästerskapet.

Grupp A

EM 1992 inleddes den 10 juni med att Sverige tog emot Frankrike på Råsunda. En match som slutade 1-1 efter att Jan Eriksson hade gett Sverige ledningen med 1-0 efter 24 minuter, men Frankrike kvitterade i mitten av andra halvlek genom Jean-Pierre Papin och Sveriges första europeiska mästerskapsmatch slutade med ett kryss.

Dagen efter den 11 juni så möttes Danmark och England på Malmö Stadion, en match som slutade 0-0 och alla fyra lagen stod efter första omgången på en poäng vardera.

I andra omgången i gruppen så möttes Frankrike och England och även den matchen slutade kryss och 0-0, så efter två omgångar stod England fortfarande på 0 gjorda mål men även 0 insläppta mål.

Sverige skulle senare samma kväll den 14 juni möta Danmark på Råsunda. En seger här och Sverige skulle ha ett riktigt bra utgångsläge för att kunna ta sig vidare från gruppen. Sverige gick även och vann matchen med 1-0 efter att Tomas Brolin hade skrivit in sig i målprotokollet för första gången i turneringen.

Sverige ledde därmed gruppen inför sista omgången som skulle spelas den 17 juli.

Med avsparkstiden 20.15 så startade Sverige mot England på Råsunda och Frankrike mot Danmark på Malmö Stadion igång.

Sverige fick en mardrömsstart på sin match när David Platt gjorde 1-0 till England redan efter 4 minuter. Danmark fick en desto bättre start i sin match mot Frankrike när Henrik Larsen skickade in 1-0 efter 8 minuter. Resultaten 1-0 stod sig till halvtid i de båda matcherna och allt skulle därmed avgöras i den andra halvleken.

Sverige fick en tvärtemot den första halvleken en kanonstart på den andra halvleken när Jan Eriksson gjorde sitt andra mål i turneringen till 1-1, när sedan Tomas Brolin avgjorde matchen med sitt 2-1 mål i den 82 minuten så stod det klart att Sverige hade kvalificerat sig för semifinal som gruppsegrare.

Med sig från gruppen fick Sverige grannlandet Danmark, detta efter att Danmark hållit ifrån sin ledning i från första halvlek, även om Frankrike kvitterade till 1-1 så kunde Danmark tillslut även de avgöra och vinna sin match med 2-1.

Sverige och Danmark var därmed vidare till Semifinal i EM 1992.

Grupp B

Grupp B som innehöll Nederländerna, Tyskland, Oberoende Staters Samvälde och Skottland spelade sina matcher på Ullevi och Idrottsparken.

Oberoende Staters Samvälde bestod av spelare från det forna Sovjetunionen med majoriteten av spelarna hämtade från Ryssland men även spelare som var födda i nuvarande Ukraina, Georgien och Vitryssland fanns med i truppen.

Nederländerna inledde turneringen med att möta Skottland i en match där Dennis Bergkamp såg till att Nederländerna kunde vinna med 1-0.

Tyskland och Oberoende Staterna inledde turneringen med att spela oavgjort i en match som slutade 1-1 efter att Thomas Häßler kvitterade matchen i den 90:e minuten.

I den andra omgången gick det bättre för Tyskland som kunde vinna med 2-0 mot Skottland samtidigt som Nederländerna och Oberoende Staterna spelade 0-0.

Nederländerna och Tyskland som var favoriter i den här gruppen inför mästerskapet skulle nu ställas mot varandra i den sista omgången. Här blev det en fotbollsuppvisning av Nederländerna som vann matchen med 3-1 och därmed var klara för semifinal.

Nu hängde Tysklands semifinalplats på hur resultatet blev i matchen mellan Skottland och Oberoende Staterna. Men då Skottland vann den matchen med 3-0 så stod det klart att även Tyskland skulle ta sig vidare till semifinal fast de förlorade mot Nederländerna.

Semifinal

Sverige, Danmark, Nederländerna och Tyskland var de fyra lagen som skulle göra upp i semifinalerna och eftersom Sverige kom etta i grupp A fick Sverige möta tvåan i grupp B vilket var Tyskland. Samtidigt som Danmark då ställdes mot Nederländerna.

Den 21 juni så ställdes så Sverige mot Tyskland i semifinal i ett europamästerskap på hemmaplan. Matchen spelades på Råsunda och publiken fick se Thomas Häßler göra ledningsmålet för Tyskland redan efter 11 minuter. Ett resultat som stod sig halvleken ut och Sverige gick därmed likt matchen mot England till pausvila med underläge.

Andra halvlek blev en betydligt målrikare historia, först utökade Karl-Heinz Riedle Tysklands ledning till 2-0 efter 59 minuter. Men bara fem minuter senare reducerade Sverige efter att Tomas Brolin skickat in en straff. Resultatet 2-1 såg länge ut att även bli slutresultatet men med två dramatiska minuter på slutet där först Karl-Heinz Riedle blev tvåmålsskytt i matchen när han gjorde 3-1 och Kenneth Andersson minuten senare reducerade så slutade matchen 3-2 till Tyskland.

Sverige var därmed utslaget ur EM 1992 och hemmanationen slutade på en delad tredjeplats i sitt första europeiska mästerskap.

Den andra semifinalen som spelades på Ullevi mellan Danmark och Nederländerna blev en riktigt jämn historia. Efter att Henrik Larsen gjorde två mål för Danmark under första halvleken och Dennis Bergkamp ett för Nederländerna så ledde Danmark med 2-1 i halvtid. Men Frank Reijkaard i Nederländerna ville annat när han i slutskedet av matchen skickade in kvitteringen till 2-2 och matchen gick till förlängning.

En förlängning som blev mållös och dramat fick avgöras på straffar. Här blev Nederländernas Marco Van Basen syndabocken då han var den enda spelaren som missade sin straff och Danmark var där klara för en historisk första EM-final.

Final

Finalen i EM 1992 spelades 26 juni på Ullevi i Göteborg. Detta skulle visa sig vara Danmarks kväll och efter att John Jensen gjort 1-0 i första halvlek och Kim Vilfort sedan gjorde 2-0 i andra halvlek så var det klart. Danmark vann matchen med 2-0 och blev europeiska mästare i fotboll 1992.

Danmark som inte ens skulle ha deltagit i mästerskapet gick alltså hela vägen och vann turneringen. En prestation som än idag är den största framgången inom dansk fotboll.

1 Danmark
2 Tyskland
3 Sverige
3 Nederländerna

Artikeln är skriven av:

Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
miguel@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här