Expekt

Sverige U21 fick en perfekt start på EM-kvalet. I premiärmatchen i det nya EM-kvalet besegrades Gibraltar med 0-5 på bortaplan. Tim Prica, Emin Hasic, Yasin Ayari, Jusef Erabi och Omar Faraj blev svenska målskyttar där Sverige fick islossning i slutet på matchen.

Under måndagskvällen sparkade U21-landslaget på herrsidan igång EM-kvalet mot U21-EM 2025 i Slovakien. Sverige spelar endast en match under denna junisamling där man åkte till Gibraltar för att möta det nya UEFA-landet på bortaplan.

Sverige började starkt med boll och skapade ett farligt läge direkt när U21-debutanten Ahmed Qasem sköt i ribban efter bara en minut. Två minuter senare tvingades Gibraltar till att rädda Roony Bardghjis skott på mållinjen. Efter en rivstart rent offensivt så stabiliserades matchen en aning i drygt 20 minuter innan ledningsmålet kom för svensk del. Noah Persson tog sig runt på vänsterkanten och prickade in en fin passning till Tim Prica som stänkte dit 0-1.

Trots en total dominans under de första 45 minuterna fick Blågult endast in ett mål, där den svenska ineffektiviteten var lite låg i offensivt straffområde. I den andra halvleken fortsatte Sverige hålla en del boll och skapa oreda på offensiv planhalva, det bar också frukt efter 57 minuter när domaren pekade på straffpunkten. Från elva meter stegade supertalangen Roony Bardghji fram men sköt straffsparken högt över.

Det är rättvist att säga att Gibraltar ”parkerade bussen” i stora delar av matchen, inte minst i andra halvlek där man krympte samtliga ytor för Sverige med ett lågt försvarsspel. Efter drygt 80 minuter kom ett svenskt utökande ledningsmål när mittbacken Emin Hasic nickade in 0-2 för svensk del på en fint slagen hörna från Otto Rosengren.

Sverige var inte nöjda med ett 0-2-resultat och fick in ett till mål genom Brighton-mittfältaren Yasin Ayari efter en fin aktion i offensivt straffområde. Efter 87 minuter kom 0-4 för Sverige när inhopparen Omar Faraj stack fram på en fin boll från Joe Mendes till fyran för svensk del. De tio sista minuterna blev roliga för svensk del med fyra svenska mål. Nyligen uppkallade anfallaren från U20-landslaget, Jusef Erabi, fastställde slutresultatet till 0-5 för svensk del med Blågults fjärde mål på elva minuter. Matchen slutade 0-5 till svensk fördel.

Nästa EM-kvalsamling för svensk del är i september när man ställs mot Nordmakedonien på Stadsparksvallen i Jönköping. Efter det väntar en höst med flera kvalmatcher i oktober och november. Nederländerna, Georgien och Moldavien är också en del av den svenska kvalgruppen tillsammans med nyss nämnda Nordmakedonien och Gibraltar förstås.

Gibraltar – Sverige, 0-5 (0-1)

’21 0-1 Tim Prica
’79 0-2 Emin Hasic
’83 0-3 Yasin Ayari
’87 0-4 Omar Faraj
’90 0-5 Jusef Erabi

Så startade Sverige

Oliver Dovin

Emin Hasic, Jesper Tolinsson, Daniel Svensson

Mayckel Lahdo (ut ’79), Yasin Ayari, Armin Gigovic, Noah Persson (ut ’60)

Roony Bardghji (ut ’85), Tim Prica (ut ’60), Ahmed Qasem (ut ’60)

Inhoppare:
Otto Rosengren (’60), Joe Mendes (’60), Omar Faraj (’60), Camil Jebara (’79), Jusef Erabi (’85).

Uppdaterad 19 juni, 2023