Expekt

Uppdaterad 16 november, 2023

Sveriges U21-landslag tog en fin hemmaseger mot Finland i Borås. Roony Bardghji och Daniel Svensson blev målskyttar i 3-0-segern.

U21-landslaget tog emot Finland under en träningslandskamp i Borås under torsdagseftermiddagen. Daniel Bäckströms landslag laddade upp inför den tuffa kvalmatchen mot Nederländerna på måndag med ett nordiskt derby på Borås Arena.

Sverige började med en ganska spännande startelva där landslagsdebutanten Melker Widell var närmast ett ledningsmål efter drygt tio minuter när han sköt ett skott i kryssribban/högre delen av stolpen för att missa matchens första stora chans.

Båda lagen ville rulla sig ur motståndarnas press och Sverige var som vanligt mest extrema i det avseendet, något som inte gjorde att något av lagen i grunden skapade speciellt många målchanser. Istället var det ett lågt tempo som bjöds de fåtal tillresta till Västergötlands största stad. Sverige spelade dock upp sig ganska rejält under fem minuter mellan minut 35 och 40 där man också skulle få utdelning. Ett finskt slarv i backlinjen snappades upp av Joakim Persson som i sin tur slog in en direkt boll till Roony Bardghji som med två touch tog emot bollen och placerade in 1-0 för Sverige.

Supertalangens mål blev första halvleks enda, en halvlek som var helt okej för svensk del där lägena skapades framför allt i slutet av halvleken. Till andra halvleken fick Bardghji och ytterligare fyra lagkamrater vila inför mötet med Nederländerna när Daniel Bäckström gjorde fem byten i paus.

Joakim Persson fick ett superläge tio minuter in i andra halvlek efter att han själv roffat åt sig bollen men från Yasin Ayaris fina passning kunde Persson inte hitta nätet till en utökande svensk ledning. Persson skulle dock vara inblandad i Sveriges nästa mål. I den 67:e minuten skickade Daniel Svensson in ett inlägg som Persson var först på men utan att få till ett avslut, bollen landade dock hos den finske mittbacken Oliver Pettersson som lyckades med ett mål i egen bur till 2-0 för Blågult. Olyckligt för nyss nämnde Pettersson.

Sverige utökade sedan till 3-0 med drygt 20 minuter kvar av matchen. Efter en hörna hamnade bollen hos ytterbacken Daniel Svensson som kunde volleyskjuta in trean för svensk del.

Blågult imponerade desto mer matchen led och hade full kontroll i andra halvlek. Med en stor mängd byten var det Sverige som hade bäst kvalitet i samtliga lagdelar och bäst bredd lagen emellan. Till slut blev det en rättvis och komfortabel seger för Sverige som vann med 3-0 på Borås Arena, detta för att ge gott självförtroende inför mötet med Nederländerna i EM-kvalet den 20 november.

Sverige – Finland, 3-0 (1-0)

’40 1-0 Roony Bardghji
’67 2-0 Självmål
’73 3-0 Daniel Svensson

Så startade Sverige

Noel Törnqvist

Joe Mendes (ut ’46), Casper Widell, Noah Eile (ut ’46), Samuel Dahl (ut ’46)

Yasin Ayari (ut ’62), Armin Gigovic (ut ’62), Melker Widell

Roony Bardghji (ut ’46), Joel Voelkerling Persson (ut ’46), Joakim Persson

Inhoppare:
Oscar Vilhelmsson (in ’46, ut ’84), Daniel Svensson (’46), Noah Persson (’46), Williot Swedberg (’46), Zinedin Smajlovic (’46), Otto Rosengren (’62), Hugo Bolin (’62), Sebastian Nanasi (’84).


Grekland - Frankrike
Gibraltar - Nederländerna