Sveriges U21-landslag förlorade den viktiga EM-kvalmatchen mot Nederländerna. Sebastian Nanasis mål till 1-0 räckte inte för Sverige som till slut förlorade med 2-4 i Borås efter sena mål från båda lagen.

Under måndagskvällen spelade U21-landslaget en viktig match i EM-kvalet när gruppettan Nederländerna gästade Borås Arena. Sverige låg inför mötet åtta poäng bakom Nederländerna i tabellen men med en match mindre spelad, detta på en tredjeplats med tre poäng färre än Georgien (även där med en match mindre spelad för Sverige).

Blågult började med högerbacken Joe Mendes som högerytter där Braga-spelaren låg bakom matchens första målchans när Casper Widell slog en långboll till Mendes som hittade Joel Voelkerling Persson med en passning där Vitesse-anfallaren missade målet i ett annars perfekt avslutsläge. Sverige började matchen bra, en match som inleddes i ett högt tempo. I den 9:e minuten hade sedan Voelkerling Persson en boll i mål efter att Allsvenskans bästa spelare Sebastian Nanasi kombinerat sig fram centralt och hittat anfallaren men målet dömdes bort för offside.

Nederländerna var inte alls ofarliga även om Sverige hade största delen av bollinnehavet. Det svenska laget spelar med små marginaler vilket innebar att ett högt pressande bortalag var nära att roffa åt sig bollen i farliga lägen i inledningen av första halvlek.

Matchen avtog en aning efter drygt 20 minuter, eller åtminstone tempot i matchen. Blågult fick allt svårare att skapa lägen men fick med sig lite flyt. Med drygt tio minuter kvar av första halvlek kom 1-0 för Sverige när Sebastian Nanasi tryckte bort en försvarare innan han fick till ett avslut via samma försvarare där bollen gick över den nederländska målvakten och in i mål för Blågult.

Men Blågult fick sig en rejäl kalldusch efter ledningsmålet. Efter en nederländsk hörna kom ett efterspel där till slut Sontje Hansen kunde dundra dit 1-1 för Nederländerna, bara en och en halv minut efter det blågula ledningsmålet i Borås. Tungt för Sverige som nog gärna hade gått in till halvtidsvilan med en ledning.

Trots det sena ledningsmålet för svensk del fick alltså Blågult gå in till vilan med 1-1 i den viktiga kvalmatchen.

Andra halvlek

Sverige gjorde inga byten till andra halvlek och fortsatte med startelvan på planen inledningsvis. Nederländerna började bäst i andra halvlek där Sverige inte alls fick kontroll på händelserna under den inledande kvarten. Nederländerna hade själva ett skott i ribban efter 60 minuter från Ruben van Bommel men där alltså överliggaren på målet hjälpte Sverige den gången. Tätt efter den nederländska chansen hade Joel Voelkerling Persson en ny möjlighet när han sprang sig fri och sköt bollen över.

Blågult skulle dock få ett mål i baken i den 64:e matchminuten. Nederländerna spelade upp bollen i ett snabbt anfall där bollen till slut hamnade hos Ruben van Bommel som till slut fick sitt mål till 1-2 i matchen och Sverige var i brygga. Daniel Bäckström agerade nästan direkt efter baklängesmålet och bytte in Joakim Persson och Lucas Bergvall i jakten på kvittering.

Sverige flyttade fram positionerna för att skapa målchanser under de sista 20 minuterna och gjorde nya offensiva byten med tio minuter kvar i måljakten. Men Sverige hade svårt att skapa chanser och Nederländerna var framgångsrika i sitt sätt att spela av matchen. Blågult nådde aldrig någon tidig kvittering och fick istället se poängen rinna ur händerna på dem inför publiken i Borås när Noah Ohio rullade in 1-3 under tilläggstiden.

Sverige skulle dock reducera i matchens näst sista minut genom Joakim Persson på hörna, för att göra det spännande. Men Nederländerna gjorde minuten senare 2-4 genom Ruben van Bommel, son till tidigare storspelaren Mark, som med sitt andra mål i matchen satte spiken i kistan. Matchen slutade 2-4 till Nederländerna som tog sin sjätte raka seger i kvalgruppen.

I och med förlusten har nu Sverige en prekär situation i kvalgruppen där man i nuläget ligger trea bakom Georgien och Nederländerna i jakten på framför allt förstaplatsen (direktplats till U21-EM 2025) men också andraplatsen som innebär playoff. Moldavien kan dessutom gå om Blågult redan imorgon då man möter jumbon Gibraltar, även om Sverige har en match mindre spelad än moldaverna. Nästa kvalsamling för U21-landslaget är i mars månad år 2024 då man ställs mot Nordmakedonien på bortaplan innan kvalet fortsätter sent i september 2024 och sedan under samma höst för att avsluta kvalspelet.

Sverige – Nederländerna, 2-4 (1-1)

’37 1-0 Sebastian Nanasi
’39 1-1 Sontje Hansen
’64 1-2 Ruben van Bommel
’90+3 1-3 Noah Ohio
’90+6 2-3 Joakim Persson
’90+7 2-4 Ruben van Bommel