Expekt

Uppdaterad 17 oktober, 2023

Sveriges U21-landslag tog en poäng på bortaplan i kvalet mot U21-EM 2025. Georgien hade bäst chanser i matchen men Sveriges målvakt Oliver Dovin höll målen borta i 0-0-matchen.

Det svenska U21-landslaget spelade bortamatch i EM-kvalet på tisdagskvällen när man gästade Georgien i Batumi. Båda lagen höll en tyst minut inför avsparken för att hedra de avlidna och skadade i gårdagens dåd i Bryssel. Det var först lite oklarheter kring om matchen skulle spelas överhuvudtaget men efter skärpt säkerhet för U21-herrarna beslutades att matchen skulle spelas.

Daniel Bäckström formerade en startelva likt den i segern mot Moldavien (4-0) senast där dock Jesper Tolinsson, Daniel Svensson och Otto Rosengren kom in istället för Noah Eile, Noah Persson och Sebastian Nanasi.

Den första kvarten i Batumi var inte speciellt händelserik där Sverige hade mest bollinnehav men utan att skapa några större målchanser mot hemmalaget. Men även Georgien hade sin period i matchen mellan minut 15 och 25 lite drygt innan Sverige flyttade fram sina positioner igen. Det var en första del av första halvlek utan några speciellt farliga målchanser och där matchen spelades i ett ganska lågt tempo mellan två bollskickliga lag. Georgien fick ett bra läge efter dryga halvtimmen där Giorgi Kvernadzes skott avvärjdes av en framrusande Oliver Dovin i det svenska målet.

Efter 40 minuter kom Sveriges kanske bästa chans i matchen när Williot Swedberg sprang igenom på vänsterkanten och avslutade tätt utanför. Tätt därpå fick Georgien sitt farligaste läge i halvleken där dock Oliver Dovin stod för en ny superräddning för att rädda Sverige från ett underläge i kvalmatchen. Några mål blev det dock inte i första halvlek.

Andra halvlek

Inga byten gjordes till andra halvlek och Sverige ryckte upp sig en aning till början av sista 45 minuterna där man spelade lite rakare vid ett par tillfällen. Grundidén att spela ur sig situationerna med ett starkt understöd i uppspelsfasen fanns dock kvar där dock hemmalaget Georgien gjorde det svårt för Blågult.

Efter en kvart spelade bytte förbundskapten Bäckström in pigga ben i anfallsväg i form av Joel Voelkerling Persson samt Ahmed Qasem för att få fart på ett anfallsspel som stagnerat en aning för de blågula. Det var Georgien som tog tag i matchen efter halva halvleken spelad och Sverige var något pressat i stunder utan att kunna erövra bollen och etablera eget anfallsspel medan Georgien kontrollerade händelserna.

Georgien testade Hammarby-målvakten Oliver Dovin på nytt med flera skott på mål men målvakten stod pall och var framgångsrik med vassa och stabila räddningar för att hålla kvar Sverige i matchen. De gulklädda såg nästan ut att vara nöjda med 0-0 med lite mer defensiva byten mot slutet och med en något mer defensiv approach till matchen i andra halvlek där georgierna såg ut att orka mer.

Efter att ha varit lite mer defensivt lagda i en dryg kvart så var Sverige mer framåtlutade under de sista tio minuterna av matchen men utan att skapa några superlägen. Men varken Sverige eller Georgien skulle få göra några mål i matchen. En ganska avslagen kvalmatch i Batumi slutade 0-0.

U21-landslaget har nu två segrar, en förlust och en oavgjord match i EM-kvalgruppen. Kvalet fortsätter i november där Sverige möter gruppettan Nederländerna i Borås den 20 november.

Georgien – Sverige, 0-0 (0-0)

Så startade Sverige

Oliver Dovin

Joe Mendes, Casper Widell, Jesper Tolinsson (ut ’75), Daniel Svensson

Otto Rosengren (ut ’83), Armin Gigovic, Yasin Ayari

Mayckel Lahdo (ut ’75), Oscar Vilhelmsson (ut ’61), Williot Swedberg (ut ’61)

Inhoppare:
Joel Voelkerling Persson (’61), Ahmed Qasem (’61), Zinedin Smajlovic (’75), Noah Persson (’75), Lucas Bergvall (’83).


Grekland - Frankrike
Gibraltar - Nederländerna