Expekt

England var nära att åka ut ur EM 2024 redan i åttondelsfinal. Men Jude Bellinghams drömmål i matchens sista minut tog matchen till förlängning, där Harry Kane avgjorde åttondelen mot Slovakien. Nu väntar Schweiz i kvartsfinal för England.

Under söndagskvällen spelades den tredje åttondelsfinalen i fotbolls EM 2024 när England och Slovakien drabbade samman i Gelsenkirchen. EM-fotboll.se var på plats på Veltins Arena för att följa matchen på plats, där England var gigantiska favoriter mot slovakerna.

Men England skulle få sig en tuff start på matchen. Slovakien var det absolut bästa laget under starten på första halvlek, och fick ett välförtjänt 0-1-mål efter 25 minuter. Ivan Schranz avslutade ett perfekt slovakiskt anfall till ledningsmålet, efter att Slovakien skapat flera fina målchanser under första halvtimmen.

England var statiska och saknade kvalitet och frejdighet i inledningen av matchen. Engelsmännen var därmed pressade, då man som storfavoriter var långt ifrån att uppnå sin höga nivå mot ett hårt jobbande och effektivt Slovakien. England hade lite mer boll i slutet av halvleken men man var inte speciellt nära att kvittera. Den första halvleken innehöll fem gula kort varav tre engelska, där fyra av de fem gula korten kom efter kvarten (!) spelad.

Till andra halvlek fick England en bra start när Kieran Trippier serverade Phil Foden till ett mål redan efter fem spelade minuter. Men Foden var ganska klart offside innan han sköt in bollen och målet dömdes bort. Men en bra intention för England var åtminstone ett faktum. Engelsmännen stötte på ett lite lägre stående Slovakien, och tilläts skapa lite längre anfall. något som såklart oroade en aning, med slovakiska ögon. Det blev också farligt. England hade både en nick utanför av Harry Kane och ett skott i stolpen från Declan Rice, när klockan började ticka uppåt mot minut 80.

När tiden tickade upp mot 90 hade England verkligen kniven mot strupen. Med sex tilläggsminuter var England nära ett superfiasko, och Slovakien var nära en superskräll. Men då dök han upp, gubben i lådan. En av världens bästa spelare den här säsongen, Jude Bellingham, räddade sitt England från ett fiasko under ordinarie tid och stod för ett supermål med en bicycleta till 1-1 i matchens absoluta slutminuter (90+5). Drömmålet kom efter ett långt inkast och Slovakien såg extremt besvikna ut, då man bara var en minut från att bli klara för kvartsfinal i EM.

Bellinghams sena mål tog istället matchen till förlängning, där England hade en fördel med sin energi mot ett trött Slovakien. Och England fick en drömstart på förlängningen. Efter bara en minut kom en hörna som efter lite flipperspel hamnade hos Harry Kane och lagkaptenen kunde ge sitt England ledningen i matchen till 2-1 efter en minut i förlängningsspelet och England var förbi.

Slovakien hade verkligen gett all sin energi till att försvara i andra halvlek och var trötta när man behövde gå mot att hitta en kvittering under förlängningen. Men man hittade något läge under första kvarten där Peter Pekarik var närmast 2-2.

England gick hårt åt att försvara sig i andra halvlek och bytte ut Harry Kane och Jude Bellingham för att få in mer defensiv energi. Det fick man bra utdelning på då ett slitet Slovakien inte skapade mycket. England gjorde ett tidigt mål i förlängningen och det räckte. England vann med 2-1 efter förlängning och är vidare till kvartsfinal i fotbolls EM 2024 där Schweiz väntar den 6 juli.

England – Slovakien, 2-1 e.förl (0-1, 1-0, 1-0)

’25 0-1 Ivan Schranz
’90+5 1-1 Jude Bellingham
’91 2-1 Harry Kane

Uppdaterad 30 juni, 2024