Benficas snabba uppgång i damfotbollens elit, sedan starten 2017, har lett dem till flera framträdanden i UEFA Women’s Champions League. I den här artikel spårar vi klubbens resa från de lägre portugisiska divisionerna till de stora scenen i Europa, där möten med svenska klubbar förekommit vid flera tillfällen.

Benficas historia i damernas Champions League är en berättelse om snabb framgång och imponerande prestationer. Den 12 december 2017 offentliggjorde Benfica att de skulle bilda ett damfotbollslag. Laget, med flera brasilianska internationella spelare, startade i den portugisiska andradivisionen och visade snabbt sin dominans genom att vinna stort mot sina motståndare. Deras debutmatch i ligan resulterade i en rekordseger på 28-0 mot UD Ponte de Frielas. Benfica fortsatte att dominera och slog sitt eget portugisiska målrekord med en 32-0-seger mot CP Pego.

Benficas första stora förlust kom mot Braga i mars 2019. Trots detta vann de sin första pokal genom att besegra Valadares Gaia 4-0 i den portugisiska cupfinalen. I maj 2019 säkrade de uppflyttning till den högsta divisionen där framgångarna fortsatte. När covid-pandemin satte ett stopp för fotbollss-säsongen 2019/2020 toppade laget tabellen och blev därmed automatiskt kvalificerade för Europaspel.

Debuten i UEFA Women’s Champions League skedde under hösten 2020 där laget besegrade grekiska PAOK med 3-1 i den första kvalificeringsomgången. Efter att ha eliminerat Anderleckt i den nästföljande kvalrundan nådde man sextondelsfinal mot Chelsea, ett dubbelmöte som slutade i en brakförlust med 0-8.

Men under de efterföljande säsongerna gick det betydligt bättre och man har här nått gruppspel mot flkera svenska lag. 2021 lottades laget in i samma grupp som BK Häcken och året därpå stod Rosengård för motståndet. Båda dessa säsonger resulterade varken i något vidare avancemang för Benfica eller de svenska lagen, men kanske kan det bli ändring på detta vid 2023 års CL-gruppspel. Då har man ännu en gång placerats i samma grupp som Malmö-laget där interna möten väntas den 22 november och 25 januari.

Benficas framgångar i damernas Champions League visar på en anmärkningsvärd tillväxt och potential, trots att de är relativt nya på den internationella scenen.