Expekt

Nästa år ska EM gå av stapeln på damsidan i England. Nu meddelar UEFA att man höjer prispengen för de deltagande lagen i mästerskapet.

Under torsdagen kom beskedet att UEFA:s exekutiva kommitté igår beslutade att fördubbla den pengen som deltagarna i EM kommer att få dela på efter mästerskapet.

Sedan tidigare låg den totala summan på 8 miljoner euro (drygt 80 miljoner kronor), och kommer nu att höjas det dubbla till 16 miljoner euro (drygt 160 miljoner kronor).

Pengarna som är den fasta summan kommer att fördelas mellan länderna som deltar. Men beroende på hur många segrar vardera lag tar och även hur långt man tar sig i turneringen, så kommer pengen till varje land att skilja sig. Alla får en fast summa till en början men får sedan utökning av pengar beroende på insatsen i turneringen, helt enkelt. Hur detta fördelas bestäms i ett senare skede.

Det positiva beskedet för den europeiska toppfotbollen på damsidan gör såklart gott i förbundskassorna. Men jämfört med herrarnas EM så är prispengen fortfarande liten. Till herrarnas EM i somras så fördelades drygt 3,8 miljarder kronor ut. Varje deltagande land fick minst 90 miljoner kronor som startsumma samtidigt som summan ökades beroende på prestation.

Fotbolls EM 2022 spelas i juli nästa år.

Uppdaterad 30 september, 2021