Expekt

Diogo Costa blev Portugals stora hjälte mot Slovenien. Efter en fin räddning i slutet på förlängningen kunde Porto-målvakten rädda tre raka straffar för att ge sitt Portugal en biljett till kvartsfinal i EM 2024.

I Frankfurt kunde Portugal till slut besegra Slovenien. Men det satt hårt inne. Efter en mållös match under ordinarie matchtid kunde matchen avgjorts i förlängningen. Först hade Cristiano Ronaldo det bästa läget på straff men efter den missade straffen hade Slovenien förlängningens bästa möjlighet när Portugal slarvade. Pepe gav bort bollen till Benjamin Sesko som kom helt fri med målvakten Diogo Costa. Den sistnämnda stod då för en superräddning för att rädda kvar portugiserna i turneringen.

– Först och främst så tänkte jag bara: ”jag måste rädda den här”. Jag gjorde mitt bästa och försökte läsa av kroppsspråket, och gladeligen kunde jag hjälpa laget vilket är det viktigaste, säger Diogo Costa efter matchen.

Men det var inte över där för Costa. När matchen, som slutade 0-0 efter 120 minuter, skulle avgöras på straffar så klev han fram igen. Tre räddningar på tre slovenska straffar, vilket hjälpte Portugal vidare till kvartsfinal mot Frankrike på fredag.

– Det är förmodligen den bästa matchen i mitt liv. Åtminstone den där jag behövdes som mest. Alla runt laget pushade mig inför straffarna, och jag fokuserade på att göra det här för dem också, säger hjälten om sin insats.

Visst. Diogo Costa hade koll på var de slovenska spelarna brukar skjuta sina straffar. Men att han gick rätt varje gång för att rädda handlade också lite om instinkt. 

– Jag gick bara på magkänsla. Det är klart att vi analyserar straffskyttarna innan matchen men spelare ändrar sig och var de ska skjuta. Så jag fick gå på magkänsla, och vad som kändes bäst i stunden. Jag är väldigt, väldigt glad och också exalterad över att få hjälpa laget, säger han och fortsätter:

– Jag fokuserade så mycket jag kunde och andades in och ut flera gånger. Och jag gick på magkänsla, som sagt. Men det viktigaste är alltid jobbet som du lägger in. Om inte jag tror på mig själv, vem ska då tro på mig? Jag tror på jobbet som jag lägger in och målet är alltid att hjälpa laget.

En som var nära att bli syndabock var Portugals lagkapten och superstjärna Cristiano Ronaldo. CR7 hade chansen att avgöra matchen på straff i förlängningen, men han synades av Jan Oblaks fina straffräddning då. Väl i straffläggningen kunde dock Ronaldo revanschera sig med ett straffmål, en Ronaldo som var helt otröstlig i pausen mellan första och andra förlängningskvarten med tårar rinnande ner för kinderna.

– Vi alla kände att vi behövde fortsätta tro på det (efter straffmissen, reds anm.). Vi alla, inkluderat mig själv och Cristiano, kan göra misstag. Men det viktigaste är vad man gör efter sitt misstag. Vi behöver tro på varandra och det var det vi gjorde. Vi trodde på det hela vägen in och vi är alla glada just nu. Nu ser vi fram emot Frankrike, säger Diogo Costa och fortsätter:

– Vi alla vet att Cristiano jobbar hårdast av alla. Jag kan första hur frustrerande han blev eftersom han inte har lagt in allt arbete för det där. För mig är det en ära att få spela i samma lag som honom. Men vi alla är en familj och hjälper varandra.

Uppdaterad 2 juli, 2024