Expekt

Tisdagskvällen bjöd på två mycket spännande matcher i grupp B. Inte minst fick vi se en kamp mellan våra nordiska grannar, men även ett möte mellan två av turneringens storfavoriter där ett av lagen nu kan se sig klara för kvartsfinal.

Danmark och Finland var de första att äntra planen under sin match i Milton Keynes, där båda lagen jagade sina allra första EM-poäng. För att kunna ha någon chans på kvartsfinal var därmed seger ett måste. Det var de rödvita som öppnade matchen bäst och redan efter tio minuter såg det ut som att ledningsmålet skulle komma. Men här visade Tinja-Riikka Korpela i det finska målet upp sina bästa kunskaper när hon gjorde en mycket viktig räddning.

Matchen igenom så var Danmark det starkare laget, men det skulle dröja till den 72:a minuten innan man fick till sitt efterlängtade ledningsmål. Detta genom storstjärnan Pernille Harder som nickade in ett inlägg. Chelsea-spelaren tvingades sedan bryta matchen efter en smäll mot huvudet, men laget meddelade efter matchen att det inte fanns några tecken på allvarlig skada. Finland kämpade på bra sista kvarten för att få till en kvittering men lyckades aldrig nå dit. Danmarks dröm om en kvartsfinal lever därmed vidare medans det ser betydligt mörkare ut för Finland med en match kvar att spela.

I London skulle det inte dröja lika lång tid innan matchens första mål skulle komma. Kampen mellan Tyskland och Spanien, den inofficiella gruppfinalen där segraren skulle säkra en plats i kvarten, hann bara spelas i tre minuter innan 1-0 kom från Tyskland. Målet kom i samband med att spanska målvakten Sandra Paños skulle skjuta bollen ut i spel. Skottet gick rakt på Klara Bühl som kunde utnyttja misstaget och spräcka nollan.

Spanien kunde efter detta ligga på motståndarna, men det var ändå Tyskland som kunde näta på nytt innan paus. När laget tilldelades en hörna lyckades Alexandra Popp nå först på skottet från Felicitas Rauch och nicka in 2-0. Efter paus lyckades Spanien ta över matchbilden, men samtidigt var Tyskland mycket skickliga i sitt försvarsspel och kunde hålla emot samtliga anfall. Slutresultatet skrevs därmed till 2-0 och med sex poäng på tavlan kan Tyskland se fram emot en kvartsfinal. För Danmark och Spanien lever ännu drömmen, där resultatet i det inbördes matchen på tisdag blir direkt avgörande. Skulle matchen sluta oavgjort har Spanien en starkare målskillnad som gör att de kniper platsen.

Uppdaterad 13 juli, 2022