Fredagen bjöd på två riktigt målrika EM-matcher, där Spanien och Tyskland kunde säkra sina första trepoängare för turneringen. Detta till bekostnad på våra nordiska grannar som fick en tuffare start på mästerskapet. 

Just Spanien är ett av de lag som drabbats hårdast av skador i sin EM-trupp, där hela tre namn fått bytas ut. Här senast var det Alexia Putellas som skadade korsbandet och fick lämna mästerskapet innan det ens startat. Lagets förbundskapten Jorge Vilda kunde därmed inte ställa upp med den startelva som kanske var hans förstahandsval. Detta märktes när mötet med Finland blåste igång, där det var våra grannar i öst som öppnade mötet på bästa sätt. 50 sekunder hann passera på klockan innan Finlands bästa målskytt Linda Sällström lyckades spräcka nollan.

En bit in i matchen började Spaniens chanser till en kvittering komma och till slut kom utdelningen genom lagkapten Irene Paredes som nickade in 1-1. Kort innan paus utökades siffran genom Aitana Bonmatí som även hon satte bollen i mål med hjälp av huvudet. Också efter paus fortsatte Spanien att hålla i taktpinnen och laget kunde slutligen fastställa resultatet för mötet till 4-1 på tilläggstid, detta genom en straff.

Lite senare på kvällen klev Tyskland och Danmark ut på planen i London och trots att Tyskland på förhand var favorit-tippade, trodde nog inte många på det slutresultat som faktiskt blev. 4-0 skrevs siffrorna till, där Lina Magull satte det första målet rakt i krysset halvvägs in i första halvleken. Magull var även involverad i det andra målet där Lea Schüller fick revansch för en tidigare missad möjlighet. Kort efter det andra målet gjorde Tyskland flera byten och inhopparen Lattwein skulle ligga bakom lagets tredje mål. Vid samma byte kom även Alexandra Popp in på planen och hon skulle slutligen stå för lagets avslutande fullträff.

Men vad fick vi då se av Danmark under matchen? Laget hade svårt att få till de riktigt vassa lägena och laget lät egentligen Tyskland styra matchbilden genom större delen av mötet. De sista minuterna fick laget dessutom spela en man kort då Kathrine Möller Kühl drog på sig sitt andra gula kort för matchen.

Lagen i grupp B spelar igen på tisdag och då får Danmark och Finland göra upp om mycket värdefulla poäng. Samtidigt möts stornationerna i en extremt viktig kamp som kan vara direkt avgörande för det stundande slutspelet.