Svenske Anna Signeul får lämna posten som förbundskapten för Finlands damlandslag. Detta efter hård kritik mot sitt ledarskap.

I förra veckan bekräftades att Martin Sjögren fick lämna förbundskaptensposten hos Norge, efter dåliga resultat i EM. Denna vecka får ännu en svensk förbundskapten sparken men nu i form av Finlands Anna Signeul. Svenskan hade kontrakt till årets slut, något som alltså avslutas i förtid.

– EM var avslutet på Signeuls projekt och nu ansåg fotbollförbundet att tiden är inne att förbereda sig för framtiden och ställa in en ny riktning. Vi önskar Anna allt gott i framtiden, säger Finlands fotbollförbunds ordförande Ari Lahti till förbundets hemsida och fortsätter:

– Signeul ledde Finland till EM-slutspelet som vi hade som målsättning, hämtade toppfotbollens kravnivå till landslaget och främjade starkt finländska spelares framgångar i europeiska storklubbar och ligor.

61-åringen har varit förbundskapten för Finland sedan 2017 och tog landet till EM i år, där det slutade med tre förluster mot tufft motstånd. Och det är inte nödvändigtvis resultaten som får Finlands fotbollförbund att agera. Inför EM möttes nämligen Anna Signeul av hård kritik i Finland, efter att tränarkollegor och tidigare spelare beskrivit hennes ledarstil som ”inhuman”.

– Jag är stolt över arbetet, resultaten och de resurser vi lyckats uppnå i damernas A-landslag. Jag önskar fotbollslandslaget och Finland allt gott i framtiden, säger Anna Signeul till fotbollförbundets hemsida.

F17-landslagets tränare, Marko Saloranta, kommer att styra den finska skutan för resten av 2022. Där det vankas två tuffa VM-kvalmatcher mot Irland respektive Sverige.

Uppdaterad 26 juli, 2022