Premiärdagen under ett fotbolls EM består den här gången enbart av en enskild match, som får äran att glänsa på egen hand när turneringen ser dagens ljus. I år är det värdnationen England samt det österrikiska damlandslaget som får äran att göra upp i denna kamp.

Ett upplägg som är mycket klassiskt är att värdnationen får äran att kliva ut på planen under turneringens allra första dag. Men det har inte alltid betytt att laget startat i den allra första matchen. Faktum är att det endast finns fem faktiska öppningsmatcher där hemmanationen deltagit (med undantag för EM 1984 och 1995 som spelades utan en specifik värdnation).

Då de senare matcherna oftast ligger på en bättre sändningstid har hemmanationen många gånger fått äran att spela i turneringens andra match. Endast vid EM 1993 har värdnationen fått stå över spel helt och hållet under öppningsdagen.

När flera nationer delar på ett mästerskap brukar ett av lagen få spela sin första match under premiärdagen. Vilket detta blir får lagen komma överens om i samband med att spelschemat spikas. Vid EM 1997 delade Sverige och Norge på värdskapet och den gången var Sverige laget som fick vara med och öppna mästerskapet.

Två gånger har vi fått se Sverige i Europamästerskapets öppningsmatch. Första gången var 2001 när man föll mot hemmalaget Tyskland inför 10 000 åskådare på Steigerwaldstadion i Erfurt. Hanna Ljungberg tog ledningen för Sverige efter 14 minuter spelade, men dubbla fullträffar från tyska Claudia Müller skulle ändra på matchbilden. Även året därpå fick laget äran att öppna turneringen och då slutade matchen mot Danmark 1-1. Värdlandet England spelade då sin match senare samma dag, där de vann över Finland med 3-2.

Premiärseger för hemmalaget är ett vanligt fenomen

Att just hemmalaget går vinnande ur premiärmatchen är inte ovanligt. Just inför denna match burkar stödet på läktaren vara någonting extra och ofta har supportrarna för de övriga lagen inte hunnit ta sig till mästerskapet ännu. Av de fem öppningsmatcherna med hemmalaget har endast en av dessa slutat i förlust för värdnationen.

Vid två tillfällen har öppningsmatchen i damernas EM fått avgöras på straffar. Sommaren 1991 skulle det krävas hela nio straffar får vardera lag innan Norge kunde krönas till vinnare inför en besviken dansk hemmapublik.

Kvällens kamp mellan England och Österrike har avspark klockan 21:00 och sänds i TV4 och på C More.

LISTA: Alla tidigare öppningsmatcher i damernas fotbolls EM

Här hittar samtliga öppningsmatcher med slutresultat under turneringens historia.

EM 1984: England-Danmark 2-1
EM 1987: Norge-Italien 2-0
EM 1989: Västtyskland-Italien 2-1 efter straffar (4-3)
EM 1991: Norge-Danmark 1-0 efter straffar (8-7)
EM 1993: Norge-Danmark 1-0
EM 1995: England-Tyskland 1-4
EM 1997: Frankrike-Spanien 1-1
EM 2001: Tyskland-Sverige 3-1
EM 2005: Sverige-Danmark 1-1
EM 2009: Ukraina-Nederländerna 0-2
EM 2013: Norge-Island 1-1
EM 2017: Nederländerna-Norge 1-0


Borussia Dortmund - Real Madrid
TV4 Play