Expekt

Damernas turnering har plats för sexton landslag, där samtliga fem nordiska länder lyckats plocka en plats till årets upplaga. Vi har tittat närmare på lagen och deras förberedelser inför mästerskapet.

Av de nordiska länderna så har Norge, Sverige och Danmark en gedigen historia av damernas EM. Finland och Island har i sin tur lyckats nå mästerskapet först på senare år.

🇩🇰 Danmarks EM-uppladdning och trupp

De danska damerna gör sitt tionde EM och har här ett silver från 2017 som sin främsta merit. Under juni månad har laget hunnit med tre landskamper som resulterat i en bortaseger mot Österrike (2-1), en hemmavinst mot Brasilien (2-1) samt en sista förlust på Viborg Arena mot Norge (1-2).

Några av de större namnen i laget är mittfältaren Sanne Troelsgaard, forwarden Nadia Nadim och självklart kaptenen Pernille Harder med hela 68 landslagsmål i bagaget.

>> Läs mer om Danmark i EM 2022

🇫🇮 Finlands EM-uppladdning och trupp

I samma grupp som Danmark hittar vi det finska laget, som nu gör sitt fjärde mästerskap. Inför resan till EM har laget spelat två landskamper, som dessvärre slutat i förluster. Först ut tog man emot Japan på sin hemma-arena, där gästerna lyckades vända 1-1 till 5-1 under den sista perioden. Under helgen spelade man sitt genrep på bortaplan mot Nederländerna där resultatet skrevs till 0-2.

Det finska laget leds av svenska tränaren Anna Signeul, som har flera spelare ifrån svenska klubbar med sig. Den mest erfarna i laget är Anna Westerlund med 143 landskamper. Meste målskytt är däremot Vittsjö GIK:s Linda Sällström med 50 mål på 117 matcher.

>> Läs mer om Finland i EM 2022

🇳🇴 Norges EM-uppladdning och trupp

Norge gör sitt tolfte EM och hoppas nu kunna ta hem sitt tredje guld. Med sina fyra silver och tre guld är laget det mest framgångsrika av de nordiska nationerna. Laget återfinns i grupp A och har redan nu inlett sitt EM i och med gårdagens match mot Nordirland.

Laget bor under turneringen på exklusiva East Sussex National Hotel och har innan sin avresa till England hunnit med två landskamper. Först tog laget emot Nya Zeeland på hemmaplan, där man vann kampen med 2-0. Rutinerade Ada Hegerberg och Guro Reiten stod för målen och i det efterföljande mötet med Danmark kunde Reiter göra ytterligare två mål för laget. Den matchen vann laget med 2-1.

Svenska Martin Sjögren är Norges förbundskapten och han har valt ut en trupp med spelare ifrån en mängd olika klubbar och ligor. Norska SK Brann är starkast representerat och här får Tuva Hansen och Guro Bergsvand chansen att fortsätta spela tillsammans på backlinjen.

>> Läs mer om Norge i EM 2022

🇮🇸 Islands EM-uppladdning och trupp

Det isländska damlandslaget har under förberedelserna inför sitt fjärde Europamästerskap endast spelat en träningslandskamp. Mötet skedde med Polen på deras hemmaplan, där laget lyckades vända ett 0-1 underläge till en 3-1 seger. Vändningen kom kort efter paus då Berglind Björg Þorvaldsdóttir och Sveindís Jane Jónsdóttir gjorde varsitt mål inom loppet av två minuter. Även Agla María Albertsdóttir kunde skriva in sig i protokollet innan mötet var slut.

Lagets förbundskapten Thorsteinn Halldórsson har med sig en hel del spelare som fortfarande drömmer om sina första mål i landslagströjan. Kan EM bli platsen där vi får se Kristianstads Amanda Andradóttir näta för första gången?

>> Läs mer om Island i EM 2022

Få turneringar med samtliga lag

Detta är ynka tredje gången som vi får se alla fem nordiska länderna i damernas Europeiska mästerskap. 2013 skedde detta senast och då lyckades alla förutom Finland att ta sig till slutspelet. Norge var här laget som gick längst och lämnade turneringen med ett silver.

Även 2009 lyckades samtliga lag kvalificera sig, där Finland, Sverige och Norge tog sig till kvartsfinal. Också här var det de norska damerna som gick längst i turneringen där de föll mot Tyskland i semifinalen.