Expekt

Den första fasen av fotbolls EM 2024 är nu över, där det finns en mängd olika siffror att titta på kring lagen och de enskilda spelarnas insatser. Vi har summerat några av nyckeltalen, som talat för en turnering med en hel del överraskningar och svängiga resultat.

Mål och målskyttar

Under de 36 matcherna har totalt 81 mål gjorts, en siffra som går att jämföra med 94 mål under 2020 års EM-gruppspel. Fyra möten har slutat mållöst samtidigt som den mest målrika matchen inkluderade sex fullträffar: Öppningsmötet mellan Tyskland och Skottland som slutade 5-1, där skottarnas mål kom som ett tyskt självmål. Just Tyskland är även det lag som gjort flest mål i turneringen såhär långt. Samtidigt är Skottland den nation som släppt in flest mål, mycket på grund av just mötet med tyskarna. Spanien har samtidigt varit det enda laget som inte släppt in ett enda mål under sina 270 minuter på planen.

Hela sju av turneringens mål har noterats som självmål, där två av Portugals fullträffar i gruppspelet kom just tack vare en sista touch från motståndarna.

En ytterligare intressant statistik är tiden för när målen kommit under matchen. Vanligtvis brukar den sista kvarten vara den målrikaste, men här är det istället den andra kvarten av först halvlek, det vill säga minut 16-30, som levererat flest mål. Lagen har alltså varit benägna att få till en tidig ledning vilket kan sätta press på motståndarna vid paus.

Ett stort antal spelare har nätat under matcherna, men det finns endast sex stycken som lyckats göra detta mer än en gång. Dessa stjärnor toppar för tillfället skytteligan och har alla i och med sina avancemang till åttondelsfinal en god chans att hålla fast i denna position om de fortsätter att leverera.

Skytteligan i fotbolls EM 2024 (efter gruppspelet)

  1. Georges Mikautadze, Georgien – 3 mål
  2. Niklas Füllkrug, Tyskland – 2 mål
  3. Cody Gakpo, Nederländerna – 2 mål
  4. Răzvan Marin, Rumänien – 2 mål
  5. Jamal Musiala, Tyskland – 2 mål
  6. Ivan Schranz, Slovakien – 2 mål

Majoriteten av dessa namn var på förhand inte tippade att inta just dessa placeringar. Snarare pratades det om stjärnor som Lukaku, Mbappé och Ronaldo innan mästerskapet drog igång. Här är det endast fransmannen som lyckats leverera med ett straffmål mot Polen. Det är dock dessa namn som toppar listan över spelare med flest skott på mål, Ronaldo då på en delad tredjeplats med Tysklands Kai Havertz och Belgiens Kevin De Bruyne som även de nätat en gång vardera.

Poäng

Som mest kan ett lag få med sig nio poäng ifrån sina gruppspelsmatcher och i årets mästerskap var det endast ett lag som lyckades med detta: Spanien. Med fem mål framåt och inte ett enda bakåt har de lyckats med en riktig clean sheet, något som Italien lyckades med vid förra mästerskapet. Laget gick sedan och tog hem hela turneringen, vilket gjort att Spanien nu förstärkt sina aktier som en av årets guldfavoriter.

En annan intressant faktor är att inte ett enda lag lämnar mästerskapet helt utan poäng. Albanien, Polen och Tjeckien var de som utifrån detta gjorde ”sämst” ifrån sig och lämnar alla EM med en poäng i behåll.

Av de 36 matcherna slutade hela 14 stycken oavgjort, vilket innebar att bägge lag lämnade planen med varsin poäng. Samtidigt innebar detta att fjorton poäng ”försvann” under EM-gruppspelet där grupp C endast inkluderade 13 poäng i och med att fem av sex möten slutade just oavgjort. Vanligtvis står 18 poäng på spel i en EM-grupp, något som ingen av grupperna lyckades dela ut.

Uppdaterad 27 juni, 2024