Sveriges F17-landslag ska försöka ta sig till U17-EM i Estland i maj månad. För detta måste man vinna sin kvalgrupp i Nederländerna. Se truppen till EM-kvalet och spelschemat nedan.

I februari befann sig F17-landslaget, ledda av förbundskapten Lotta Hellenberg, på plats i Spanien och Pinatar för två landskamper mot Ungern. Två mållösa matcher till 0-0 blev resultaten mot ett fysiskt starkt ungerskt lag.

Men nu väntar en större uppgift för landslaget med spelare födda 2006 eller yngre. I mars månad väntar EM-kvalet mot F17-EM i Estland i maj. För att ta sig dit så krävs svensk gruppseger i en tuff grupp mot Nederländerna, Finland och Wales. Kvalspelet spelas i Nederländerna.

Ledarstaben med Lotta Hellenberg i spetsen har nu tagit ut den svenska truppen till kvalspelet. Två målvakter och 18 utespelare ska ta Sverige mot F17-EM i Estland 2023. Truppen innehåller mycket kvalitet och en stor kontinuitet från tidigare landslagssamlingar med det unga landslaget. Kapten Maja Wangerheim (anslöt till Kristianstad till nuvarande säsong) finns med tillsammans med Hammarby-duon Smilla Holmberg och Bella Andersson bland flera duktiga försvarsspelare. Framåt finns Tilde Björklund (FC Rosengård) och Bianca Hultbäck Nattland (Jitex) som några av poängspelarna i truppen.

Sveriges förutsättningar för att nå EM i Estland är klara. Blågult behöver vinna gruppen för att nå avancemang. För att stanna kvar i topprankade gruppen (Liga A) i EM-kvalet krävs en placering topp tre i kvalgruppen.

Spelschema

8 mars:
Sverige – Finland
19:00

11 mars:
Nederländerna – Sverige
16:00

14 mars:
Sverige – Wales
19:00

Alla Sveriges matcher sänds på Svenskfotboll.se.

Truppen

Målvakter

Wilma Delerud, Eskilstuna United
Emmy Thyberg, Kristianstads DFF

Backar

Bella Andersson, Hammarby IF
Vera Andersson, IFK Kalmar
Smilla Holmberg, Hammarby IF
Emma Holmqvist, Husqvarna FF
Mikaela Stojanovska, FC Rosengård
Annika Svensson, AIK
Maja Wangerheim, Kristianstads DFF

Mittfältare/forwards

Tilde Björklund, FC Rosengård
Ida Björnberg, KIF Örebro
Stina Dahl Forslund, IFK Norrköping
Saga Fredgren, IK Rössö Uddevalla
Bianca Hultbäck Nattland, Jitex BK Mölndal
Lykke Ihrfelt, Hammarby IF
Novalie Jensen, BK Häcken
Alexandra Larsson, BK Häcken
Olivia Ländin Sjöblom, Djurgårdens IF
Elsa Pelgander, KIF Örebro
Felicia Schröder, BK Häcken

Uppdaterad 5 maj, 2023