Expekt

Foto: Bildbyrån

Om drygt fyra månader vet vi vilka de 20 direktkvalificerade lagen till nästa sommars EM är i och med att det pågående kvalet avrundas under hösten. Förutom detta avgör höstens matcher också vilka lag som får en andra chans i play-offen som äger rum i mars 2020, där de sista fyra mästerskapsplatserna ska fyllas.

De sexton lag som vann sina respektive grupper under höstens Nations League är i dagsläget garanterade varsin plats i playoffen om de inte lyckas kvala in sig till EM via det vanliga kvalet. Men som det ser ut just nu så kommer flera av lagen kunna ta sig till mästerskapet på den vägen, vilket innebär att nya lag får ta deras platser.

Enligt UEFA:s regler så är det de fyra bästa lagen ur vardera Nations League-division och som inte kvalificerat sig direkt till mästerskapet som får spela i playoffen. Skulle det inte finnas tillräckligt med alg att ta av får ett av lagen ifrån den lägre divisionen flyttas upp och spela mot ett svårare motstånd. Utifrån den aktuella tabellställningen skulle det vara dessa lag som spelar i matcherna under början av nästa år:

Division A:
Portugal, Nederländerna, Schweiz och Kroatien
England är den enda av NL-finalisterna som just nu ligger i sin kvalgrupps topp och därmed skulle slippa spela playoff. Dennes plats tas av Kroatien som är det bästa laget kvar att välja från.

Division B:
Bosnien, Österrike, Wales och Grekland
Samtliga gruppvinnare förutom Bosnien ligger just nu på en EM-plats i sina kvalgrupper, vilket innebär att tre nya lag hår för chansen. Då Österrike och Wales är de enda tillgängliga lagen till dessa platser får Grekland flyttas och spela playoff med division B trots att man är ett division C-lag.

Division C:
Skottland, Norge, Serbien och Rumänien
Finland är den enda av gruppvinnarna ifrån division C som ligger bra till i sin kvalgrupp inför hösten och deras plats fylls då av Rumänien.

Division D:
Georgien, Makedonien, Kosovo och Vitryssland
Lagen ifrån division D får det ofta väldigt tufft i EM-kvalet och att de lag som redan nu har en garanterad plats i playoffen behåller denna är inte så konstigt.

I playoffen lottas de fyra lagen inom vardera division in i två par, som möter varandra i två matcher där det gemensamma resultatet avgör vem som tar sig vidare till nästa omgång. Där möts de två vinnarna i en sista kamp där segraren kan räkna hem en plats i det europeiska mästerskapet i fotboll.

Uppdaterad 10 oktober, 2022