Expekt

Inför varje europeisk mästerskap i fotboll så tas en maskot fram som figurerar i olika sammanhang kring mästerskapet. Bland annat hejar hen på lagen vid match samt deltar vid invigningar och prisceremonier. Inför att det svenska landslaget i förra veckan besökte Frankrike för en träningsmatch så avslöjade UEFA utseendet på årets maskot.

Maskoten inför EM 2016 är en pojke iklädd det franska fotbollsstället och en röd mantel som till hälften är en superhjälte. Likt de tre tidigare mästerskapen är det alltså en liten pojke som får figurera som symbol för mästerskapet. Tidigare var det vanligt att maskoten fick vara i form av ett djur som lejon eller kanin. Även en tupp och den klassiska sagofiguren Pinocchio har fått stå som maskot för spelen.

Ännu har den lille pojken inte fått något namn, utan detta kommer att avslöjas under denna vecka. Namnet kommer tas fram genom en omröstning där de nominerade namnen är Driblou, Goalix eller Super Victor. Om du vill vara med och påverka namnet så kan du röta på UEFA:s hemsida.

Uppdaterad 24 november, 2014