Uppdaterad 16 oktober, 2023

Foto: Bildbyrån

Ett nordisk derby där vinst var oerhört viktig. Som sämst var ett poäng ett måste. Detta derby blir lite hetare än vanligt då det var kampen mellan strategerna Andersson och Lagerbäck. Matchen slutade oavgjort, 3-3, men mycket hann hända.

Sverige vann sin första EM-kval match, men Norge är en typ av motståndare än Rumänien var. Här möter Sverige en motståndare som spelare en liknande sort fotboll, men som är skickligare än Rumänien. Norge stressar på liknande vis som Sverige gör, vilket gör det svårt att hålla i boll som Sverige varit duktiga på.

Norge tar ledningen i 41:a minuten. Johnsen lyckas ”kämpa in” 1-0 efter en rörig situation i samband med norskt inlägg från högerkanten. Offside menar de svenska spelarna, men domaren dömer mål. På repriserna kan vi konstatera att det faktiskt var offside.

Statistik 1:a halvlek
Bollinnehav: Norge 46% – Sverige 54%

Målchanser: 4-7
Skott på mål: 1-2
Hörnor:0-6

Sverige tappar boll i anfall och Norge vänder snabbt, några svenskar går bort sig och plötsligt har vi 3 norska spelare i spelare mot 1 svensk. King får ostört nicka in 2-0 till Norge.

Straff till Sverige då Claesson blir nedriven i norskt straffområde. Jarstein räddar Granqvist straff, men Claesson tar returen och matchen står nu 1-2.

Lite senare kvitterar Quasion till 2-2. Distinkt skott som tar på norsk försvarare och ändrar riktning. Robin står även för ledningsmålet då Claesson fintar sin försvarare och ”skjuter” på Quasion och bollen styrs i mål.

Norge lyckas på övertid nicka in kvitteringen, på sin enda hörna, och detta är det sista som händer i matchen.

Norge var bättre på att genomföra den ”svenska taktiken” än Sverige själva, åtminstone fram till svenska straffen. Sverige försöker spela ”snabbare” och mer komplicerat än vad de är kapabla till, Norge lyckades stressa Sverige. Efter reduceringen så tar sig Sverige fram bättre, samtidigt som Norge sjönk ner och satsade på att försvara sig. Svenska försvaret går inte riktigt att känna igen sig i.

Sverige var något bättre än Norge på allt utom just på att vara ”måleffektiva”, därför är det ganska rättvist att matchen slutar 3-3.

Domare: Rocchi G. (Ita),
Spelplats: Ullevål Stadion (Oslo)