Expekt

Uppdaterad 16 oktober, 2023

Foto: Bildbyrån

Sverige såg ut att vara på väg mot en ytterligare säker seger, men 2:a periodens spel lämnade mycket att önska och vi får vara glada med oavgjort.

Det märktes ganska snabbt att Island är en tuffare motståndare än Ungern var. Island kan föra boll, få in fina inlägg och ligger nära i försvaret. Sverige får mindre tid på sig i sitt spel. Men det är ändå Sverige som är det skickligare laget. Svenskorna äger bollen mer, vinner ofta andrabollen och kommer till avslut.

Anna Anvegård ger Sverige ledningen med 1-0. Detta efter ett fint förarbete av Sofia Jakobsson på högerkanten som lägger in bollen till en fri Anvegård. Ett välförtjänt mål efter att Sverige ägt spelet och haft press på Island under en lång period.

I samband med en hörna sätter Island kvitteringen, men målet döms bort. För vad är det oklart. Tydligt är att Island skapat en hel del mot slutet av 1:a halvlek samt att Sverige slarvar med en hel del passningar. Sverige ska vara glada att de fortfarande leder när det är dags för halvtidsvila.

Island vänder på steken

Island fortsätter 2:a halvlek som de avslutade den 1:a. Isländskorna lyckas hålla boll i anfall och fånga upp den när Sverige försöker spela sig ur situationerna. Island kvitterar i samband med ett inkast. Hurtig missar att nicka bort bollen och den studsar fram till en fri Elin Jensen som sätter 1-1. Ett ganska logiskt mål då Island spelat bra i 2:a halvlek.

Kvitteringen blev ett uppvaknande för svenskorna som spelade bättre efter detta, men inte som under 1:a halvlek dock. Lagen turas om att anfalla där Island var närmare 2-1 än Sverige var.

Matchbilden hade Sverige som en solklar segrare. Svenskorna skulle fortsätta nöta ned Island som till slut inte skulle orkar med Sveriges tempo och vinsten skulle till slut landa på 2, kanske till och med 3-0. Istället tog Island över matchen och Sverige ska vara glada för 1 poäng. En uppryckning behövs till returmötet som spelas 27 oktober på hemmaplan.


Grekland - Frankrike
Gibraltar - Nederländerna