Expekt

Sveriges motstånd i kvartsfinalen av EM 2022 blir Belgien. Detta står klart efter att Belgien skrällde mot Italien och vann med 1-0, samtidigt som Island spelade 1-1 mot Frankrike.

Efter att Sverige blev gruppsegrare under gårdagen så fanns det tre potentiella motståndare i kvartsfinalen för Blågult. Island, Belgien eller Italien.

Ett redan kvartsfinalklart Frankrike ställdes mot Island där fransyskorna tog ledningen redan i den första minuten. Ledningen höll nästan i sig hela matchen igenom där Island naturligtvis jagade en kvittering för att sedan kunna ta ledningen i matchen, mest för att ha avancemanget i egna händer. Island hittade en kvittering till 1-1 i matchens sista spark, vilket var en straff. Men det räckte inte för Island för att avancera till kvartsfinal.

Italien mot Belgien

Parallellt så spelade Belgien och Italien mot varandra där Italien var favoriter på förhand. Men Belgien stod upp bra och ägde mycket boll i första halvlek. I början av den andra halvleken kom ledningsmålet från Belgiens sida via Tinne De Caigny. Italien behövde vinna för att gå till kvartsfinal och tryckte på för kvittering. Men tiden rullade på medan Belgien försvarade bra.

Italien hade några farligheter men inga riktiga hundraprocentschanser för att kvittera och nådde heller aldrig något mål. Istället så tog Belgien en ovärderlig seger i Grupp D, med 1-0. I och med att Island tappade poäng mot Frankrike så tar sig Belgien upp på fyra poäng i gruppen och en andraplats, vilket innebär att man tar sig till sin första EM-kvartsfinal någonsin.

I kvartsfinalen väntar som bekant Sverige som vann Grupp C, en match som Sverige kommer vara ganska stora favoriter i. Kvartsfinalen spelas fredagen den 22 juli med matchstart 21:00 i Leigh. Italien och Island är utslagna ur Europamästerskapet 2022.

Uppdaterad 18 juli, 2022