Expekt

Söndagens EM-matcher bestod av grupp D:s stora kliv in i turneringen, där tre av fyra lag lämnade sina möten med poäng till tabellen. Förutom dubbla straffar kunde vi även se turneringens hittills mest målrika möte, där Grace Geyoro stod för en hattrick.

Belgien och Island var först att äntra planen och här skulle det dröja till den andra halvleken innan öppningsmålet kom. Berglind Björg Thorvaldsdottir fick då revansch för sin missade straff tidigare i matchen där hon fick till en dålig fart på bollen. Den här gången gick det betydligt bättre när hon nickade in 1-0. Dryga kvarten senare var det Belgiens tur att lägga bollen på straffpunkten och kunde i och med det få till en kvittering genom Justine Vanhaevermaet. Slutresultatet skrevs till 1-1 och precis som Sverige fick lagen nöja sig med en poäng vardera i premiären.

Senare på kvällen var det Frankrikes och Italiens tur att visa vad de går för och här blev det en betydligt större nivåskillnad mellan lagen. I den nionde minuten kunde franska Grace Geyoro sätta 1-0 och detta var bara början på hennes insats under mötet. Marie-Antoinette Katoto rullade kort därefter in 2-0 och laget tog ett fast grepp om mötet.

Mot slutet av den första halvleken drog laget iväg ytterligare när Delphine Cascarino utökade, vilket följdes av ytterligare två fullträffar från Geyoro innan paus. Italien kunde åtminstonde spräcka sin nolla innan matchen var slut, men närmare än så kom laget aldrig.

– Det var en totalt kollaps, sa Italiens Christina Girelli i sändningen efter matchen.

Grupp D spelar igen på torsdag och då möts Island och Italien, samt Frankrike och Belgien.

Uppdaterad 11 juli, 2022