Expekt

Ikväll väntar två matcher i Grupp D för att avgöra Sveriges kvartsfinalmotståndare i EM 2022 som blir Island, Belgien eller Italien. Nedan ger vi er förutsättningarna inför kvällens drabbningar.

Dagen efter Sveriges succé mot Portugal, som innebar gruppseger, väntar avslutningen av Grupp D. Frankrike är som bekant redan segrare i gruppen och placerade i den fjärde kvartsfinalen där man ställs mot Nederländerna.

Frankrike ställs mot Island ikväll, ett Island som i detta nu ligger på en andraplats i gruppen med två inspelade poäng. Island är ett starkt landslag men Frankrike får stå som favoriter, även om man inte har något att spela för. Det kan tala någorlunda för Island då Frankrike kanske vill spara några spelare till kvartsfinalspelet.

Parallellt så spelar Belgien och Italien, där många tror att det mesta kommer att avgöras. Om Frankrike vinner mot Island så är det här det avgörs, såvida det inte blir oavgjort. Då har i sådana fall Island bäst utgångsläge. Vinnaren i mötet mellan Belgien och Italien har åtminstone väldigt goda chanser att nå kvartsfinal, såvida inte Island skräller mot Frankrike.

Förutsättningarna

Frankrike

Vinnare av Grupp D efter två segrar på två matcher. Spelar kvartsfinal mot Nederländerna den 23 juli i Rotherham.

Island

Ligger nu tvåa i gruppen med två inspelade poäng. Målskillnad på noll. Island går vidare till kvartsfinal i EM om man vinner mot Frankrike. De går dessutom vidare om man spelar oavgjort samtidigt som det blir oavgjort i Italien-Belgien. Om Italien-Belgien slutar 0-0 så går Island vidare även vid förlust mot Frankrike. Om matchen mellan Belgien och Italien slutar 1-1 kommer Island och Belgiens öde (som förlorade 2-1 mot Frankrike) att avgöras på den totala målskillnaden, sedan antal gjorda mål, sedan disciplinära poäng (gula och röda kort), sedan seedningsplats inför EM-lottningen. Om matchen mellan Italien och Belgien slutar oavgjort annat än 0-0 eller 1-1, måste Island vinna mot Frankrike.

Belgien

Trea i gruppen med en inspelad poäng och en målskillnad på minus ett. Belgien går vidare till kvartsfinal om de vinner mot Italien och Island inte vinner mot Frankrike. Belgien är definitivt borta om de förlorar eller om de spelar oavgjort till 0-0. Om de spelar oavgjort till 1-1 och Island förlorar, kommer Belgien och Islands öde att avgöras på den totala målskillnaden, sedan antal gjorda mål och sedan disciplinära poäng (gula och röda kort) och till sist seedningsplats inför EM-lottningen. Om Belgien spelar oavgjort med Italien i en match som blir annat än 0-0 eller 1-1, samtidigt som Island förlorar mot Frankrike, då är Belgien klara för kvartsfinal. Exempelvis vid 2-2, 3-3 och så vidare.

Italien

Fyra i gruppen med en inspelad poäng och en målskillnad på minus fyra. Italien går vidare till kvartsfinal om de vinner mot Belgien och Island inte vinner över Frankrike. Italien är definitivt ute om de inte vinner sin match.

Källa: UEFA.

Kvällens matcher

Island – Frankrike (SVT 1, SVT Play)
21:00

Italien – Belgien (SVT Play)
21:00

Uppdaterad 18 juli, 2022