Norska landslaget, lett av svenske Martin Sjögren, är snöpligt utslagna ur EM 2022. Detta efter förlust mot Österrike med 0-1. Just Österrike och England avancerar därmed till kvartsfinal från Grupp A.

Det vankades två matcher parallellt under fredagskvällen i Grupp A där England och Nordirland drabbades samman i en irrelevant drabbning på förhand då England var klart för kvartsfinal redan, samtidigt som Nordirland var utslaget. Den matchen slutade till sist 5-0 till värdnationen Englands favör, detta utan sin förbundskapten Sarina Wiegman på bänken, som testade positivt för Covid-19 inför matchen.

Parallellt så spelades en ödesmatch mellan Österrike och Norge, där båda lagen hade tre poäng inför matchen. Norge behövde en seger för att gå om Österrike på grund av deras dåliga målskillnad. Men Norge, med ett talangfullt lag, skulle få se sig besegrade. Nicole Billas mål till 1-0 för Österrike i slutet på första halvlek blev avgörande för matchen. Österrike vann matchen och knep andraplatsen i Grupp A och går därmed till kvartsfinal tillsammans med England. Nordirland och Norge får lämna EM utan slutspelsbiljetter och medaljer.

I Norge så kräver många förbundskaptenens avgång. Svenske Martin Sjögren har varit på posten sedan 2017 men resultaten i Europamästerskapet (inte minst förlusten mot England med 0-8) har varit alldeles för dåliga. Därför riskerar svensken sparken efter det misslyckade mästerskapet med ett tidigt uttåg.

Det står redan klart att Österrike kommer att ställas mot Tyskland (vinnaren av Grupp B) i kvartsfinal. England kommer att möta tvåan i Grupp B, som avgörs ikväll. Det blir antingen Danmark eller Spanien som ställs mot England, länderna möts under lördagskvällen.

Uppdaterad 16 juli, 2022