Expekt

England är klara för EM-final mot Spanien på söndag. Detta efter att Ollie Watkins frälst England på tilläggstid i Dortmund, där Nederländerna nu är utslagna ur mästerskapet. 

Under onsdagskvällen spelades EM-semifinal nummer två i Tyskland när Nederländerna och England drabbade samman på Westfalenstadion i Dortmund. Vinnarna skulle få spela en match till i EM: den stora EM-finalen mot Spanien på söndag den 14 juli.

Nederländerna började allra bäst spelmässigt och hotade Englands backlinje direkt. Och sedan bar det också frukt. I den sjunde matchminuten tog Xavi Simons allt i egna händer när han vann boll högt och avancerade innan han stänkte upp bollen i bortre krysset till 1-0 för Nederländerna.

Efter Simons drömmål skapade England lite mer framåt och Harry Kane hade ett bra läge efter dryga kvarten men avslutet tog tätt över. I samband med avslutet träffade dock Denzel Dumfries Kanes ben med dobbarna och Felix Zwayer (domare) sprang ut mot VAR-skärmen för att se över situationen och för att sedan döma straffspark för England. Från elva meter tog Harry Kane själv hand om straffen och Bayern München-stjärnan gjorde inga misstag när han dunkade dit 1-1 i sitt vänstra hörn och matchen hade fått en kanonstart.

Phil Foden var nära att fullborda en engelsk vändning redan minuterna efter Kanes kvittering men bollen rensades på mållinjen av olycksfågeln vid straffen: Denzel Dumfries. Efter halvtimmen var den sistnämnda sedan nära att göra mål för Nederländerna när han nickade bollen i ribban. Ett par minuter efter det sköt Phil Foden i stolpen från långt håll. Det var med andra ord händelserikt under första halvtimmen och England spelade en väldigt fin fotboll framför allt.

Efter Nederländernas ledningsmål tog England över första halvlek helt och hållet. Den första halvleken slutade 1-1. Till andra halvlek gjorde båda lagen ett varsitt byte. Memphis Depay gick av redan i första halvlek för Nederländerna och Joey Veerman kom in då men i paus kom också Wout Weghorst in för att skapa ett nederländskt hot på topp. För England tog Luke Shaw plats som vänster wingback istället för Kieran Trippier.

Det skyhöga tempot som sköljde över matchen i första halvlek dog av en aning i andra halvlek. Nederländerna fick mer kontroll på bollen och tempot sänktes medan England inte alls fick samma energi i sina anfall. Nederländerna var snarare det lag som var bäst i andra halvlek och man tryckte ned ett England som såg trötta ut. Men engelsmännen hade den andra halvlekens första boll i nät faktiskt. Detta då Phil Foden stack in en boll till Kyle Walker som i sin tur slog ett hårt inlägg till Bukayo Saka som skickade in bollen i nät. Men målet dömdes bort för offside. Efter det bortdömda målet byttes Phil Foden och Harry Kane ut, till förmån för Cole Palmer och Ollie Watkins.

Mot slutet av den ordinarie matchtiden skapades lite men inga superchanser åt något håll. Inget av lagen ville riskera allt för mycket i ett så pass kritiskt läge som det var med bara några minuter kvar av EM-semifinalen. Det var åtminstone känslan. Men sedan, från absolut ingenstans, kom avgörandet för England. De sista inhopparna i matchen, Cole Palmer och Ollie Watkins, låg bakom det. Den förstnämnda slog en perfekt djupledsboll till den sistnämnda som med två touch tog emot bollen och tryckte ner bollen i bortre hörnet till ett makalöst avslut.

Målet för England kom när den första tilläggsminuten hade börjat ticka och nu behövde Nederländerna en slutforcering utan dess like. Men man hann inte skapa någonting. England vann med 1-2 och är klara för final i fotbolls EM 2024 mot Spanien på söndagen den 14 juli, en match som spelas på Olympiastadion i Berlin och som sänds på TV4. Nederländerna lämnar Tyskland utan medalj.

Så spelas finalen i EM 2024

Söndagen 14 juli:
Spanien – England (Berlin)
21:00

Nederländerna – England, 1-2 (0-0)

’7 1-0 Xavi Simons
’18 1-1 Harry Kane
’90+1 1-2 Ollie Watkins

Uppdaterad 10 juli, 2024