Unibet

Uppdaterad 20 november, 2018

Foto: Bildbyrån

Jannes grabbar kan mycket och lite till. Efter en knackig start i Nations League kvalet så har Sverige visat att de är att räkna med. De vinner sin grupp i Nations league och skaffat sig ett bättre läge att nå EM 2020, dels genom bättre seedning och dels genom att kunna kvala via Nations League slutspelet.

Matchbilden i 1:a halvlek var liknande den mot Turkiet, Sverige hade mest boll och skapade många chanser. Den stora skillnaden var att Turkiet, till skillnad från Ryssland, hade flera farliga chanser under första halvlek och var faktiskt något bättre än Sverige. Ryssland har väldigt lite boll, men de försvarar sig bra, nästan om de försvarar oavgjort för att då kunna vinna gruppen.

Många av Sveriges bästa chanser var skott/nick ovanför mål eller offside. För Rysslands del var det när Sverige begick misstag.

Att Sverige spelar bollen snabbare och ofta med et tillslag har vi nästan börjat bli lite bortskämda med och denna match var inget undantag. Det var inte alltid det ledde till farliga målchanser, men det är effektivt och underhållande att titta på.

På den 4:e hörnan kom så äntligen det svenska ledningsmålet. Victor Nilsson Lindelöf skickar in en retur med en bredsida assisterad av Lustig.

Sverige är väldigt produktiva i 1:a halvlek, vilket visas av bollinnehavet (68%) och många fler målchanser (9 skott på mål jmfrt med Ryssland 3).

Vad är Ryssland pratade om under pausen så kom de ut mer energi och har lyckats hålla mer i bollen samt kommer till fler lägen.

Kontrollen och behärskningen som Sverige hade i 1:a var nu lite pressad och stressad när Ryssland ligger på mer. Det visar sig inte minst i att Ryssland tar sig närmare mål och det är mer rörigt i Sveriges försvar.

Så äntligen fick Marcus Berg göra mål. Må så vara ett det var en retur och att det var öppet mål, men inte mindre härligt för det. Tur också för annars är skulle det enbart vara mittbackarna som gör Sveriges mål.

Claesson gjorde sig riktigt illa när han är jobbar hemåt och går in i en duell och måste bli utbytt. Gustav Svensson kommer in och Kristoffer Olsson kliver ut på vänsterkanten.

Återigen en bra laginsats av Sverige som vinner matchen och därmed sin grupp. Om nu Sverige inte skulle kvala till EM så har de ytterligare en chans när Nations League fortsätter i mars 2020

Domare: Bastien B. (Fra),
Spelplats: Friends Arena (Stockholm)

Anders Granström


Italien - Sverige