Expekt

Lagom tills Europamästerskapet avrundas i mitten av juli kommer den europeiska fotbollen bölja blicka fram mot nästa säsong på riktigt, när kvalificeringarna till de internationella ligorna inleds. Under dagen idag lottades den första kvalomgången till Europa League, där Elfsborg nu fått sitt motstånd spikat.

Totalt kliver 12 klubblag in i den första kvalomgången, som är de 12 regionala cupvinnarna från UEFA-nationerna rankade på plats 22-33. Här återfinns Sverige på plats 23 som i år representeras av Elfsborg som kom tvåa i Allsvenskan 2023.Anledning att just Elfsborg tar plats i ligan är att Malmö FF, som vann Svenska Cupen, redan bokat en plats i Champions League i form av Allsvenska mästare.

Lagen delas här in i par som möter varandra i dubbla matcher där den sammanlagda insamlingen av mål avgör vilket lag som tar sig ett steg närmare spel i Europa League 2024/2025. Matcherna i den första kvalrundan kommer att spelas den 11 juli, med returer den 18 juli. Elfsborg ställs mot den cypriotiska klubben Pafos.

Playoff-paren i första kvalrundan till Europa League 2024/2025

  • PFC Botev Plovdiv (Bulgarien) – NK Maribor (Slovenien)
  • IF Elfsborg (Sverige) – Pafos FC (Cypern)
  • Paksi FC (Ungern) – FC Corvinul Hunedoara (Rumänien)
  • FC Sheriff Tiraspol (Moldavien) – PFC Zire (Azerbajdzjan)
  • KF Llapi 1932 (Kosovo) – Wisła Kraków (Polen)
  • MFK Ružomberok (Slovakien) – FC Tobol (Kazakstan)

Redan under morgondagen kommer den andra kvalomgången till Europa League att lottas, dit de fjorton vinnarna i den första kvalomgången avancerar. Här kommer även Sveriges enda representerade klubb i ligan, Malmö FF, lottas inför sitt kval.

Uppdaterad 18 juni, 2024