De svenska F19-tjejerna fortsätter prestera under Europamästerskapet i Tjeckien. Gårdagens möte med England resulterade i en ny trepoängare och nu är vägen mot slutspelet är nu utstakad.

– Jag är otroligt stolt över den här laginsatsen, sa förbundskaptenen Caroline Sjöbloms efter matchen som Sverige lyckades vinna med 1-0. Laginsatserna låg på en jämn nivå och Sveriges starka start var det som ledde laget till seger.

Den första hörna kom redan i den sjätte minuten, där Elma Junttila Nelhage kunde nicka in Anna Sandbergs skott i mål. Matilda Nildén var även nära att göra 2-0 halvvägs in i perioden, men den engelska målvakten Kihara Keating lyckades göra en mycket fin räddning.

Mot slutet av mötet gjorde britterna allt för att få till en kvittering och det var främst här som motståndarnas målchanser kom. Dock var det inga som var tillräckligt vassa för att gå hela vägen.

En semifinalplats inom räckhåll

Utöver Sveriges match spelade även Norge och Tyskland, där det blev Norge som vann mötet med 2-1. Sverige ligger därmed i toppen av tabellen med sex poäng, tätt följda av England och Norge på tre poäng. För att nå semifinal krävs det att man slutar i tabellens topp-två, vilket laget ser ut att ha goda chanser till. Får laget med sig minst en poäng mot Norge på söndag så är saken klar.

Skulle laget förlora samtidigt som England vinner sitt möte med Tyskland så kommer tre lag stå på sex poäng – Sverige, Norge och England. I detta scenario tittar man på de inbördes mötena för att avgöra rankingen. Här är det enda som stoppar Sverige från avancemang att Norge skulle vinna mötet med två mål eller fler.

Senast som Sverige lyckades nå slutspelet i F19-EM var 2015 och då gick man hela vägen till ett guld.