Expekt

Svenska Fotbollförbundet kommer inte tillåta svenska spelare i ryska klubbar att spela landslagsfotboll så länge kriget i Ukraina pågår. Det meddelar förbundet på sin hemsida.

Sedan krigets början i Ukraina i år, med Rysslands invasion, har många svenskar lämnat klubbidrotten i Ryssland. Däribland många svenska fotbollsspelare. Faktum är att det i skrivande stund inte spelar någon svensk i Ryssland längre. Men om så skulle bli fallet så har nu Svenska Fotbollförbundet (SvFF) sagt sitt.

Så länge kriget pågår i Ukraina så kommer inte SvFF tillåta spelare i ryska klubbar att delta i landslagssammanhang. Något som förbundet meddelar på sin hemsida.

– För oss är det självklart att spelare som väljer att spela i en rysk klubb inte kan representera svenska landslag i fotboll. Beslutet grundar sig i dels vår uppfattning om att Ryssland ej ska delta i vår idrott så länge kriget pågår samt utifrån den avstängning av ryska lag som FIFA och UEFA gjort. Om en svensk spelare, som är landslagsaktuell, fattar beslutet att spela i Ryssland medan det orättfärdiga kriget i Ukraina fortsätter så är den spelaren inte aktuell att representera Sverige, säger ordförande Karl-Erik Nilsson till hemsidan.

Beslutet kommer att klubbas igenom av styrelsen på torsdag.

Uppdaterad 13 september, 2022