Expekt

Serbiens dröm om åttondelsfinal lever. Luka Jovic nickade in 1-1 i matchminut 95 (!) för att undvika serbisk förlust mot rivalerna Slovenien. Båda lagen får en poäng, i en grupp som lever i allra högsta grad. 

Under torsdagen spelades en häftig match i Grupp C där Slovenien och Serbien ställdes mot varandra i omgång två av gruppspelet. Två nationer som har en politisk historia som två länder av det forna Jugoslavien, något som spetsade till tillställningen såklart. Även om matchen också var väldigt viktig sportsligt då Slovenien tog en poäng i premiären och Serbien noll.

Slovenien tilläts äga mycket boll i början av matchen men man skapade inte jättemycket lägen även om Predrag Rajkovic tvingades till en bra fotparad på Jan Mlakars skott i inledningen. När Serbien började bli lite rakare i sin offensiv med längre bollar mot Mitrovic och Vlahovic blev man lite skarpare med boll själva. Timi Elsnik hade dock den hetaste chansen i matchen, med sitt stolpskott, där Slovenien var närmast ett ledningsmål i första halvlek.

Serbien hade lite mer kontroll på händelserna i början av andra halvlek där mycket hände kring Dusan Tadic. Men Slovenien stack också upp i någon kontring där Benjamin Sesko testade ett bra skott efter dryga kvarten. Slovenien gjorde inte mål den gången, men man gjorde mål tio minuter senare. I en kontring slog Timi Elsnik in ett perfekt lågt inlägg till ytterbacken Zan Karnicnik som kunde raka in 1-0 för slovenerna med 20 minuter kvar av matchen.

Serbien hade noll poäng in till matchen och var pressat att hitta en kvittering till att börja med. Aleksandar Mitrovic var så nära en kvittering direkt med ett ribbskott. Serberna blev allt mer desperata och bytte in offensiv kraft. Slovenien var aggressiva i försvarsspelet och jobbade hårt. Tiden gick för Serbien och Dragan Stojkovic på tränarbänken försökte göra allt för att få in en serbisk kvittering. Men spelarna slarvade bort tiden, till en början. Men i matchens sista spark, eller nick, kom kvitteringen för Serbien. På en hörna dök Luka Jovic upp och nickade in 1-1 i matchminut 90+5.

Serbiens längd på fasta situationer bar frukt till slut och Luka Jovic frälste sitt land när han nickade in 1-1 för att ge Serbien deras första poäng i detta EM hittills. Slovenien var desto mer besvikna men fick även de en inspelad poäng. Lagen har nu en (Serbien) respektive två (Slovenien) poäng i Grupp C, som lever i allra högsta grad. England och Danmark spelar under kvällen, efter den matchen vet vi mer om förutsättningarna i gruppen.

Slovenien möter England i sista omgången på tisdag 25 juni medan Serbien ställs mot Danmark där EM-fotboll.se är på plats för att täcka Serbien-Danmark.

Slovenien – Serbien, 1-1 (0-0)

’69 1-0 Zan Karnicnik
’90+5 1-1 Luka Jovic

Uppdaterad 20 juni, 2024