Expekt

Uppdaterad 24 oktober, 2023

I en av de mest spännande fotbollsmatcherna på länge, möttes två starka lag i Europa League-finalen 2023. På en ikonisk arena utspelade sig en episk strid som höll världen i andakt. I denna artikel tar vi dig med på en resa genom denna minnesvärda final, fylld av dramatik och intensitet, och avslöjar de avgörande ögonblicken som kommer att bli en del av fotbollshistorien.

Europa League 2023 präglades av intensiv konkurrens och en minnesvärd avslutning där Sevilla FC lyckades säkra sin sjunde titel i turneringen. Turneringens final spelades den 31 maj 2023 på Puskás Aréna i Budapest, Ungern, och bjöd på en dramatisk avslutning där Sevilla besegrade AS Roma.

Finalmatchen

Finalen mellan Sevilla och Roma var en nervkittlande tillställning som slutade 1-1 efter förlängning, men Sevilla var det lag som drog det längsta strået i straffsparksläggningen med en seger på 4-1​. Finalens ”Man of the Match” utsågs till Yassine Bounou från Sevilla, och matchen dömdes av Anthony Taylor från England medan assisterande domare var Gary Beswick och Adam Nunn, också de från England​.

Sevillas Väg till Finalen

Sevillas resa till finalen var inte utan sina utmaningar. Laget hamnade tredje i Champions League Grupp G, vilket ledde dem till spel i Europa League. I knockoutrundans play-offs besegrade de PSV med totalt 3-2 över två matcher. I sextondelsfinalen var det Fenerbahçe som stod för motståndet, en match Sevilla vann med totalt 2-1 över två matcher.

I kvartsfinalen ställdes de mot Manchester United och gick segrande ur det mötet med en sammanlagd målskillnad på 5-2. I semifinalen mötte Sevilla italienska Juventus och vann med 3-2 efter förlängning över två matcher, vilket bokade deras plats i finalen mot Roma​​.

Historisk Bedrift

Sevillas seger i Europa League 2023 var inte bara en triumf för säsongen, utan den markerade också en historisk bedrift för klubben som nu har hela sju titlar i bagaget. En siffra som inget annat lag lyckats tangera eller ens komma i närheten av.