Uppdaterad 15 juli, 2022

Grupp D:s förhandsfavorit Frankrike har bärgat gruppsegern. Detta efter seger mot Belgien med 2-1. Nu kan fransyskorna ställas mot Sverige i kvartsfinal, om Blågult når en andraplats i sin grupp.

Belgien och Frankrike drabbades samman under torsdagskvällen i Grupp D. Inför mötet var förutsättningarna tydliga, då Island och Italien kryssat i sitt möte. Vid seger så var Frankrike gruppvinnare och därmed klara för kvartsfinal som etta.

Det fartfyllda Frankrike rivstartade och tog ledningen genom Kadidiatou Diani redan efter sex minuter i matchen. Innan halvtidspaus skulle ytterligare två mål komma i matchen. Janice Cayman skulle först kvittera för Belgien innan Griedge Mbock återtog ledningen för Frankrike fem minuter senare.

I den andra halvleken så var det Frankrike (trots ledning med 2-1) som styrde och ställde ordentligt. Belgiens farligheter framåt var få och Frankrike kontrollerade händelserna. Favoriterna fick dessutom en straff i den 90:e minuten för att punktera matchen helt, där lagkaptenen Wendie Renard fick chansen från straffpunkten. Men världsspelaren lyckades missa straffen och dessutom den efterföljande returen.

Men ingen fara på taket för Frankrike. Förhandsfavoriterna tog hem segern med 2-1 och har nu full pott i Grupp D. I och med att övriga lag endast tagit poäng via oavgjorda matcher så är nu Frankrike klara som gruppsegrare och för kvartsfinal. I nästa omgång väntar Island, en match där Frankrike inte har något att spela för.

Noterbart är att Frankrikes stora offensiva stjärna Marie-Antoinette Katoto klev av matchen efter dryga kvarten på grund av skada. Något som kan bli ödesdigert för Frankrike framöver i turneringen.

Sveriges grupp, Grupp C, korsas med Grupp D i kvartsfinalspelet. Om Sveriges lyckas med att ta sig till kvartsfinal så kan man därför få möta Frankrike, om man blir grupptvåa. Skulle Sverige sluta etta i sin grupp så slipper man Frankrike och kan då istället få möta Island, Italien eller Belgien som alla har chansen att nå andraplatsen i Grupp D.