Uppdaterad 28 september, 2018

Foto: Pixabay

Under de senaste dagarna har det nybildade damlandslaget i futsal spelat sitt allra första EM-kval i Nordirland. De tre mötena resulterade i raka storsegrar som därmed skickar laget vidare till nästa kvalomgång och ett steg närmare mästerskapet i februari.

Det första kvalmötet skedde mot Nederländerna, vilket blev en rysare ända in i det sista. Svenskorna kunde efter 8 minuter ta ledningen, men Nederländerna kontrade sedan med två mål på mindre än tio minuters tid. Dock kunde det svenska laget snabbt ta tillbaka kommandot och vända underläget 1-2 till ett 5-2 övertag. Men med endast två minuter kvar lyckades Nederländernas tvåmålsskytt Renee Huizinga göra 5-4 och därmed sätta press på laget. Som tur var lyckades svenskorna hålla undan och därmed få med sig en seger i den första matchen.

Dagen därpå tog man sig an hemmanationen Nordirland i en match som blev mycket målrik. Med tio minuter kvar hade Sverige en 7-1 ledning och när signalen ljöd stod det 8-3 på tavlan. Ytterligare tre poäng var därmed säkrade och vägen till nästa kval-steg såg ljus ut. Inför den sista matchen krävdes det enbart ett oavgjort resultat för att kunna räkna hem ett avancemang.

Men helt lätt fick laget inte mot Belgien. Svenskorna fick inte riktigt grepp om matchens första halva, som slutade 3-2 till motståndarna. Efter halvleksvila kom man däremot åter med ny energi som innebar att målen rasslade in. Hela sex mål kunde man få till, samtidigt som motståndarna inte nådde hela vägen fram en enda gång. Även den här gången stod det 8-3 när matchen var över och de svenska damerna är därmed vidare i kvalet.

Näste del av kvalet utspelar sig 12-15 september i Kroatien, där man kommer möta Slovenien, Ryssland samt hemmanationen själva.

Sofie Hansson