Expekt

Spanien är europamästare i futsal för tredje gången i rad. Detta står klart efter att det spanska damlandslaget besegrade Ukraina med 5-1 i EM-finalen i Ungern.

Under helgen avgjordes finalturneringen i damernas futsal-EM när fyra länder samlades i ungerska Debrecen för semifinaler och final. Ukraina, Portugal, Spanien och hemmanationen Ungern gjorde upp om EM-titeln 2023. Detta som en repris på mästerskapet från i fjol där samma kvartett gjorde upp om Europatiteln där Spanien besegrade Portugal i finalen.

Inför årets finalturnering hade favoriterna Spanien slagit ut bland annat Sverige på vägen. I semifinalen fick man tuffast möjliga motstånd i Portugal, en match som Spanien skulle vinna med 3-2 efter stor dramatik. I den andra semifinalen lyckades Ukraina besegra Ungern med uddamålet till 2-1 och ta sig till EM-final.

I finalspelet var det inget snack om saken. Spanien var numret större och besegrade Ukraina med hela 5-1. Bronspengen gick till Portugal som vann mot Ungern i bronsmatchen med hela 12-0. Just Portugal och Spanien är fortsatt de stora jättarna i europeisk futsal, trots att sporten växer febrilt.

Den spanska finalsegern mot Ukraina innebar att Spanien nu har tre raka EM-guld på tre EM-turneringar för futsallandslag på damsidan. Ett imponerande facit med andra ord. Nästa EM-turnering för damlandslagen i futsal spelas år 2025, med kvalspel dessförinnan.

Slutställning topp fyra

  1. Spanien (tredje guldet)
  2. Ukraina (silver)
  3. Portugal (brons)
  4. Ungern

Uppdaterad 20 mars, 2023