Expekt

Uppdaterad 20 september, 2022

Futsalherrarna stod för en fin skalp när man vann Nordic Cup under helgen, efter finalseger mot Norge och avgörande av Petrit Zhubi.

Det svenska futsallandslaget åkte för några dagar sedan till Sandefjord i Norge för att spela Nordic Cup. Turneringen utgjordes av ett gruppspel följt av placeringsmatcher mellan ettan och tvåan respektive trean och fyran.

Första matchen blev en trist och målsnål historia som slutade 2-1 till Norge. Desto roligare blev det i andra gruppspelsmatchen, med Danmark som motståndare, då Sverige vann med 5-3 efter att ha haft en betryggande 5-0-ledning med bara några minuter kvar. IFK Göteborgs målspruta Fehim Smajlovic stod för ett hattrick.

I sista gruppspelsmatchen mot Tyskland behövde Sverige vinna för att ta sig till finalen. Det gjorde man också på ett kanske oväntat bekvämt sätt – efter 26 minuter ledde svenskarna med 4-0 efter mål av Donat Gashi, Fehim Smajlovic, Petrit Zhubi och Liridon Makolli. Tyskarna kom igång på slutet och snyggade till siffrorna till 4-2, men den svenska segern var aldrig i fara.

Finalen mot Norge blev en minst sagt rafflande historia. Efter en försiktig start på matchen bröts målnollan efter femton minuter då Mattin Najafi gav Sverige ledningen. Därefter kom målen i rask takt: kvittering från Norge, återtagen ledning för Sverige genom Donat Gashi innan norrmännen vände på steken och gjorde två straffmål. Fredrik Söderqvist lyckades dock kvitterade innan halvtidsvilan.

Tidigt i andra halvlek gick Norge upp i ledning med 4-3 innan Söderqvist med dagens andra mål kvitterade. Med bara fyra minuter kvar av matchen gjorde Magnus Johansen 5-4 för Norge, en ledning som tycktes stå sig till slutsignalen – om det inte vore för att Fehim Smajlovic ville annorlunda. Bara sekunder från slutsignalen kvitterade han till 5-5 och tog matchen till förlängning.

Väl där visade Petrit Zhubi, till vardags spelande tränade i IFK Göteborg Futsal, att gammal är äldst och avgjorde matchen till Sveriges fördel.

Närmast, om lite drygt tre veckor, väntar VM-kval för det svenska futsallandslaget då man den 7 oktober tar emot Nordmakedonien i Alingsås.