Expekt

Georgiens herrlandslag i fotboll har nått en historisk milstolpe genom att avancera till åttondelsfinal i EM 2024 i Tyskland. Denna bedrift har belönats med en enorm ekonomisk bonus från den georgiske oligarken och tidigare premiärministern Bidzina Ivanisjvili

Den oväntade segern över Portugal med 2-0 i gruppspelets sista omgång gjorde att Georgien, som deltar i sitt första stora mästerskap, gick vidare till åttondelsfinal som en av de bästa grupptreorna. Nästa stora utmaning för laget blir att möta Spanien, ett av de starkaste lagen i turneringen.

För deras insats har den tidigare premiärministern Bidzina Ivanisjvili lovat att belöna laget med 30 miljoner georgiska lari, vilket motsvarar cirka 112 miljoner kronor. Dessutom har han lovat att dubbla denna summa om Georgien lyckas besegra Spanien och avancera ännu längre i turneringen.

Bidzina Ivanisjvili är en av Georgiens rikaste och mest inflytelserika personer. Hans förmögenhet, som uppskattas till cirka 53 miljarder kronor, har främst kommit från hans affärer inom metall- och bankindustrin i Ryssland efter Sovjetunionens fall. Ivanisjvili har en kontroversiell bakgrund med starka band till Ryssland och president Vladimir Putin, vilket har lett till spekulationer om hans verkliga makt i Georgien.

Den ekonomiska belöningen och Ivanisjvilis löften har fått stor uppmärksamhet både nationellt och internationellt. Lokala medier som Georgian Times, samt internationella nyhetskällor som Daily Mail och Sky News, har rapporterat om nyheten och spekulerat om Ivanisjvilis inflytande i georgisk politik och ekonomi.

Förväntningarna inför matchen mot Spanien är nu minst sagt höga. Om Georgien lyckas med ännu en skrällseger, kommer bonusen från Ivanisjvili att fördubblas. Det skulle innebära ett ytterligare ekonomiskt lyft för laget.

Det är tydligt att Georgiens framgångar i EM har inte bara gett landet stolthet utan även konkret ekonomiskt stöd från en av dess mest framstående och kontroversiella figurer.

Uppdaterad 27 juni, 2024