Expekt

Foto: Bildbyrån

I och med Sveriges seger mot Ryssland igår intar laget förstaplaceringen i gruppen och avancerar därmed till division A inför nästa upplaga av Nations League, som kommer att spelas under säsongen 2020/2021. Laget är inte det enda som kommer att byta division till nästa upplaga och här i detta inlägg kommer vi att summera det som nu kommer att ske efter att turneringens gruppspel är över.

Lag som flyttas mellan de olika divisionerna

Som vi nämnt är det 12 lag som klättrar upp en division till nästa upplaga, samtidigt som lika många lag flyttas ner en division. Här kan du se hur förändringarna i varje division ser ut.

Division A
Tyskland, Island, Polen och Kroatien flyttar ner till division B.

Lagen som ingår i division A 2020/2021 är Nederländerna, Frankrike, Schweiz, Belgien, Portugal, Italien, England, Spanien, Ukraina, Sverige, Bosnien & Hercegovina och Danmark.

Division B
Ukraina, Sverige, Bosnien & Hercegovina och Danmark flyttar upp till division A. Slovakien, Turkiet, Nordirland och Irland flyttar ner till division C

Lagen som ingår i division B 2020/2021 är Tyskland, Island, Polen, Kroatien, Tjeckien, Ryssland, Österrike, Wales, Skottland, Finland, Norge och Serbien.

Division C
Skottland, Finland, Norge och Serbien flyttar upp till division B. Estland, Cypern, Slovenien och Litauen flyttar ner till division D

Lagen som ingår i division C 2020/2021 är Slovakien, Turkiet, Nordirland, Irland, Israel, Albanien, Ungern, Grekland, Bulgarien, Rumänien, Montenegro, Georgien, Vitryssland, Kosovo och Makedonien

Division D
Georgien, Vitryssland, Kosovo och Makedonien flyttar upp till division C

Lagen som ingår i division D 2020/2021 är Estland, Cypern, Slovenien, Litauen, Kazakstan, Lettland, Andorra, Luxemburg, Moldavien, San Marino, Azerbadjan, Färöarna, Malta, Armenien, Gibraltar och Liechtenstein.

Nations League-slutspelet

De fyra lagen som vann sina respektive grupper i division A kommer att spela vidare i turneringen i det stora slutspelet som äger rum den 5-9 juni nästa år. Det är Nederländerna, Schweiz, England och Portugal som kommer att delta här och det är nu klart att den sistnämnda nationen kommer att stå värd för matcherna. Den 3 december kommer lagen att lottas in i par som möter varandra i semifinalerna, där segrarna tar sig vidare till den stora finalen samtidigt som förlorarna spelar om tredjeplatsen. Segraren i finalen kommer i sin tur att krönas till den allra första titelhållaren i Nations League.

Playoff till EM

Förutom att lagen flyttas mellan de olika divisionerna, samt att de fyra bästa lagen gör upp i slutspelet, går alla sexton gruppvinnare till playoff-spelet som sker först i mars månad år 2020. Här är det de fyra sista platserna i EM som står på spel och lagen kommer då att göra upp om dessa mot de andra lagen som tagit sig vidare till playoffen från samma division. De fyra lagen inom varje division kommer då att lottas in i par, som möter varandra i en semifinal, varifrån segrarna går vidare till divisionsfinalen, där segraren belönas med en biljett till EM 2020. Vilket lag som får hemmaplan i semifinalerna beror på lagen ranking i ligan, där det högst rankade laget får hemmaplansfördel. Värdnation för finalerna lottas i sin tur fram.

Skulle lag som gått vidare till playoffen redan ha fått en plats i EM genom det vanliga kvalet ersätts dessa lag av det kvarvarande lag som placerade sig allra bäst i divisionen. Detta innebär att det då blir en av grupptvåorna i samma division som får spela playoff. Skulle det vara så att det inte finns tillräckligt med lag att ta av inom divisionen, får istället ett lag ifrån den lägre divisionen möjligheten att spela.

Lagen som i dagsläget är kvalificerade för playoff-spel är Nederländerna, Schweiz, Portugal, England, Ukraina, Sverige, Bosnien & Hercegovina, Danmark, Skottland, Finland, Norge, Serbien, Georgien, Vitryssland, Kosovo och Makedonien.

Sofie Hansson

Uppdaterad 21 november, 2018